Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 04 februari 2025

Nieuwe federale regering België wil CE stimuleren

Na 236 dagen onderhandelen heeft België een nieuwe federale regering. Die geeft aan de circulaire economie belangrijk te vinden “in een wereld waar de vraag naar grondstoffen groeit”.

De nieuwe regering wil daarom een handelsbeleid voeren dat rekening houdt met de economische belangen van België en de maatschappelijke uitdagingen van klimaatverandering en de circulaire economie. Het is zelfs de wens van de regering om “toonaangevend” zijn op het vlak van de circulaire economie. Met dit in gedachten zal de regering een “echte” economische en industriële visie ontwikkelen die gericht is op het ondersteunen van een circulaire economie door de ontwikkeling van innovatieve projecten, de bevordering van nieuwe duurzame bedrijfsmodellen, de aanpassing van regelgeving en de ondersteuning van overheidsdiensten. Dit blijkt uit het regeerakkoord met de beleidslijnen voor de komende 4,5 jaar.

Stakeholders regelmatig samenbrengen

De regering wil om deze doelen te bereiken stakeholders regelmatig samenbrengen met betrokkenheid van de sectorfederaties onder de agenda ‘MAKE 2030’. Wat deze agenda precies inhoudt wordt niet toegelicht, maar het federaal beleid focust specifiek op veelbelovende industriële sectoren die helpen in het streven van de regering naar een “open strategische autonomie”. Dit gebeurt samen met de gewesten zodat ze hun specifieke noden en prioriteiten rechtstreeks kunnen integreren in het federaal en Europees industrieel beleid. De federale overheid onderzoekt ook de invoering van een stimulerend milieubelastingstelsel dat moet worden gekoppeld aan de productnormen en het beleid van de regio’s (afvalbeleid en circulaire economie).

Maximaliseren eigen grondstoffen

Samen met de gewesten wil de regering het gebruik van grondstoffen op het eigen grondgebied maximaliseren. “Nu wordt nog te veel afval uitgevoerd zonder stil te staan bij de economische waarde ervan.” Zo denkt de regering aan het realiseren van een goede tracering van oude voertuigen en het bemoeilijken van de illegale export daarvan. “Hiervoor passen we de wetgeving aan zodat afgedankte wagens langer op de radar blijven.” Verder wil de regering in overleg met de gewesten de productnormen flexibel genoeg maken zodat gerecyclede grondstoffen maximaal kunnen hergebruikt worden, daarbij rekening houdend met de uiteindelijke kwaliteit van het eindproduct.

Herstelbaarheid

De nieuwe regering wil verder wetgeving inzake herstelbaarheid evalueren om deze praktischer te maken voor economische actoren en zal initiatieven ondersteunen die gericht zijn op het harmoniseren van herstelbaarheids- en duurzaamheidsindices in alle Europese landen. België heeft vorig jaar het wettelijke kader voor deze indices aangenomen. De uitvoering moet worden voortgezet en zo worden vormgegeven dat deze zo consistent mogelijk aansluit bij de voortgang van de lidstaten. Ook moet de consument meer gesensibiliseerd worden, zodat hij bewust wordt van de negatieve effecten van veel retourzendingen en vruchteloze leveringen. Ook bedrijven worden gestimuleerd om in te zetten op verduurzaming van transport voor thuisleveringen, optimalisatie van leveringen en maximaal inzetten op afhaalpunten en inzamelpunten. De regeling wil Europa vragen onderzoek te doen om vernietiging van teruggestuurde goederen te vermijden.

Pfas

In het kader van de bescherming van de volksgezondheid zet de regering zich samen met de gewesten in voor een Europese uitfasering van het gebruik van Pfas en een gelijk Europees normenkader en gelijkaardige aanpak van de Pfas-problematiek op Europees niveau. Het Pfas-sectorfonds zal geoperationaliseerd en gefinancierd worden door de sector ter compensatie van de schade en de slachtoffers van Pfas-vervuiling. De regering heeft verder de ambitie om de Belgische nucleaire expertise op peil te houden en zo deze sector in staat stellen te innoveren en België in de circulaire economie en open strategische autonomie op de kaart te plaatsen.

Niet-Europese producten

De partijen spraken ook een striktere naleving af van de Europese kwaliteitseisen van niet-Europese producten in het kader van duurzame ontwikkeling bij binnenkomst op de Europese interne markt. Om de circulaire industrie te helpen, ondersteunt de regering de gewesten in hun pleidooi voor de Europese kwaliteitseisen in de classificatie van ‘batterijafval’ en van de  Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (Evoa) als exportban naar niet-Oeso landen. Ook de kwalificatie van grondstoffen moet bekeken worden.

Denuo tevreden over plannen

De Belgische federatie voor de afval- en recyclingsector Denuo heeft inmiddels laten weten dat het de plannen steunt. De organisatie ziet hierin kansen om de Belgische circulaire economie verder uit te bouwen. “De nadruk op een geïntegreerde visie en overleg met alle betrokken partijen is essentieel,” zegt Patrick Laevers, Algemeen directeur ad interim. “Door regelgeving aan te passen en innovatie te stimuleren, versterken we de competitiviteit van onze industrie.” Denuo verwelkomt ook de aandacht voor Pfas. “Onze sector kan een belangrijke filterrol spelen voor zorgwekkende stoffen als de nodige investeringen worden ondersteund. Ook is de federatie tevreden dat de federale overheid het belang van een coherente aanpak erkent. “Onze sector kan een sleutelrol spelen in de realisatie van het energie- en klimaatbeleid binnen een duurzame economie. Wat nu telt, is dat de beleidslijnen worden omgezet in concrete acties.” Denuo herhaalt haar bereidheid om als partner op te treden en oplossingen te bieden. “We kijken uit naar een constructieve samenwerking met de federale en regionale overheden om België klaar te maken voor een circulaire toekomst.”

Meer informatie:

» Federaal regeerakkoord België