Categorie: hergebruik | Gepubliceerd: 16 maart 2005

'Huizen van afval in India' dingt mee om de prijs

Huizen bouwen van hergebruikt afval in India. Het is één van de geselecteerde projecten in de internationale ondernemerswedstrijd Business in Development Challenge.

Samen met negentien andere Nederlanders en twintig buitenlandse inzenders werd het project van Martijn Schildkamp uit ruim 700 gegadigden gekozen. De bedenker wordt nu in staat gesteld een businessplan uit te werken.
Architect Martijn Schildkamp ziet potentie in het recyclen van afval. “Van oud karton, aluminium en plastic flessen kun je huizen bouwen. Met verpulverd puin vul je zandzakken en van lege pakken sinaasappelsap maak je planken. In India is er afval genoeg. Veel mensen leven al in zelfgemaakte huizen. We kunnen ervoor zorgen dat die huizen wat beter en mooier worden en dat mensen bereid zijn om hun afval in te zamelen voor hergebruik. Afvalbergen zijn anders zo nutteloos en veroorzaken bovendien veel ziekten. Recycled afval kan een hele nieuwe functie krijgen.”
De veertig plannenmakers zullen de komende zes weken hard werken aan de uitwerking van hun businessideeën. De jury van de BiDChallenge maakt op 3 juni 2005 de tien, nationale en internationale, winnaars van bekend. Zij komen in aanmerking voor startbedragen tot 20.000 euro. NCDO en Fair Venture streven ernaar de tien beste initiatieven - met behulp van investeerders - voor het eind van het jaar ook daadwerkelijk tot bloei te laten komen.