Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 20 juni 2005

Evaluatie positief voor ecobeker

Het gebruik van de ecobeker is even wennen maar wordt over het algemeen positief ervaren. Dit geldt althans voor de bezoekers van Koninginnedag in Amsterdam afgelopen april.

Ruim 1000 van hen werkten mee aan een enquête van de stichting Louis d'Eco die in opdracht van de stichting Greencups en het stadsdeel Amsterdam-Centrum bezoekers over dit onderwerp heeft ondervraagd.
Uit de enquête blijkt dat 840 personen (70%) gebruik hadden gemaakt van een ecobeker. Van degenen die geen gebruik hadden gemaakt van een ecobeker, hadden 114 personen (nog) geen drank gekocht.
De meerderheid van de geënquêteerden, 761 personen (72%), had nog nooit eerder gebruik gemaakt van een ecobeker. Van alle geënquêteerden gaven 917 personen (86%) aan op de hoogte te zijn van het gebruik van ecobekers. Over het nut van de ecobeker noemde 635 personen (69%) afvalpreventie, 290 personen (32%) zeiden dat het goed voor het milieu was.
Op de vraag of het duidelijk was hoe het statiegeldsysteem werkte, antwoordden 938 personen (88%) dat dit duidelijk was. Van de geënquêteerden hebben 748 personen (70%) hun ecobeker weer ingeleverd. De ecobeker is weggegooid door 127 personen (12%), de beker is weggeven door 21 personen (2%) en 25 personen (2%) had één of meer bekers mee naar huis genomen. Volgens 704 personen (66%) waren er voldoende inleverpunten; 224 personen (21%) vond dat dit niet het geval was.
Tweederde van de geënquêteerden (66%) vond afvalpreventie belangrijk, driekwart van de geënquêteerden (75%) zou in de toekomst weer gebruik willen maken van de ecobeker.
Gemiddeld werd het gebruik van de ecobeker door de bezoekers gewaardeerd met het rapportcijfer 7.
Het stadsdeel Amsterdam Centrum reageerde positief op de evaluatie. Het lokale bestuur heeft aangekondigd door te gaan op de ingeslagen weg.