Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 01 juli 2005

Gelderse bodemsanering voor bijna 160 miljoen

De uitvoering van het Meerjaren Programma Bodembescherming kost Gelderland voor de periode 2005-2009 ruim 159 miljoen euro. Hiervan betaalt het rijk bijna 34 miljoen, gemeenten en waterschappen 25 miljoen. Het resterende bedrag komt voor rekening van derden die zonder subsidie terreinen saneren.

Pas nadat het budget door het ministerie van VROM daadwerkelijk is toegekend, kan de uitvoering beginnen. Omdat er door bezuinigingen bij het rijk minder geld beschikbaar komt, moeten er keuzes worden gemaakt in de programmering. Gedeputeerde staten hebben het Gelderse Meerjaren Programma in november 2004 vastgesteld. Afhankelijk van het beschikbare rijksbudget wordt in jaarlijkse uitvoeringsprogramma's aangegeven welke projecten kunnen en zullen worden aangepakt.
In ieder geval is duidelijk dat de saneringsprojecten uit de periode 2002-2004, die nu nog steeds doorlopen, een groot deel van het beschikbare bedrag zullen opeisen. Dit bedrag wordt geraamd op ruim 20 miljoen.
Het nieuwe programma besteedt ook veel aandacht aan de aanpak van waterbodems en de sanering van voormalige gasfabriekterreinen. Voor de aanpak van deze verontreinigingen wordt ongeveer 12,1 miljoen aan rijksgeld uitgegeven.
In de planningsperiode wordt in totaal 145 ha gesaneerd waarbij 1 miljoen kubieke meter verontreinigde grond wordt aangepakt en nog eens 4 miljoen kuub verontreinigd grondwater.