Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 04 juli 2005

Nieuwe verwerkingsmethode ammoniak

Het ammoniakkoelsysteem op het oude fabrieksterrein van Grolsch is met een nieuwe methode ontmanteld, waarbij het ammoniak in gasvorm werd afgetapt en ter plekke verbrand.

Tot nu toe werd een methode gebruikt waarbij ammoniak in vloeistofvorm wordt afgetapt en afgevoerd naar Duitsland, waar het verbrand wordt in een afvalverbrandingsinstallatie. Deze methode is niet ongevaarlijk. Onder andere vanwege het veiligheidsaspect is ervoor gekozen een voor Nederland nieuwe methode te gebruiken. In Duitsland wordt deze methode al enkele jaren succesvol toegepast. De ammoniak wordt hierbij in gasvorm afgetapt en ter plekke verbrand. De verbrandingsinstallatie zelf is vergelijkbaar met een HR-ketel. De grote voordelen zijn met name dat de ammoniak niet als vloeistof hoeft te worden afgetapt, niet tijdelijk hoeft te worden opgeslagen binnen de inrichting en niet als gevaarlijke stof hoeft te worden vervoerd. Een ander voordeel is dat met deze methode alle ammoniak uit het ammoniakkoelsteem wordt gehaald en er geen resten achterblijven.
Het hele proces op het voormalige Grolschterrein heeft in totaal 48 uur in beslag genomen, verdeeld over vijf werkdagen. Het proces is continu bewaakt door middel van geavanceerde meetapparatuur die, zodra er onvolledige verbranding plaats zou vinden en/of onverwerkte ammoniak vrij zou komen, onmiddellijk de aanvoer van ammoniakdamp stopzet. Het proces werd uitgevoerd door Grenco en begeleidt door brandweer en medewerkers van het cluster bouwen en milieu van de gemeente Enschede.