Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 02 september 2008

Deventer test BioBox

Om de gft-inzameling een nieuwe impuls te geven en ook hoogbouw te faciliteren neemt de gemeente Deventer samen met Circulus een proef met een BioBox.

Deventer is daarmee na de gemeente Apeldoorn de tweede gemeente die dit najaar proeven neemt. De gft-box, of ook wel Max-air genoemd, is een ventilerend gft-afvalemmertje voor in de keuken, dat minder stank geeft dan een gesloten container. Er worden er 1.500 van uitgedeeld in Deventer in een proef die tot eind januari 2009 loopt. Ook bij twee hoogbouw flats wordt de Biobox uitgedeeld waarmee de gescheiden inzameling van gft opnieuw wordt geïntroduceerd.

Achtergrond

De BioBox is een speciaal ventilerend afvalemmertje met volledig composteerbare zakjes van maïsmeel. Deze zakjes ademen waardoor het groente- en fruitafval uitdroogt. Dit voorkomt schimmelvorming en geurtjes, ook tijdens warme zomerdagen.
Ongeveer 25 procent van het aangeboden restafval (grijze containers) bestaat namelijk uit gft en dat is zonde, want gft is waardevol. Het kan worden omgezet in compost. Vanaf 2009 wil Deventer ook het gft-afval inzetten voor de opwekking van groene stroom. De gemeente onderzoekt in het kader van het project Afval Apart de mogelijkheden om de hoeveelheid gft in het restafval terug te dringen.
Uit een bewonersonderzoek van begin dit jaar blijkt dat een deel van de huishoudens stankoverlast als reden opgeeft om gft niet gescheiden aan te bieden. Door het aanbieden van de BioBox, verwacht de gemeente een oplossing daarvoor te bieden.

Over de proef
De proef, waaraan voor de bewoners geen kosten zijn verbonden, wordt gehouden in een deel van de Vijfhoek en de wijk De Bekkummer (totaal ongeveer 1.250 huishoudens). Gedurende de proef wordt de kwaliteit van het aangeboden gft regelmatig beoordeeld. Na de proef onderzoekt Circulus hoe de bewoners de BioBox ervaren en wat zij van de mogelijkheid vinden om het gft-afval op deze manier aan te bieden. Het vervolg van de proef hangt af van de resultaten. Ook wordt de BioBox als proef uitgezet bij de bewoners van twee flats aan de Wezenlanden. De proef met de BioBox wordt dan gecombineerd met de proef om het gescheiden inzamelen van gft opnieuw te introduceren bij hoogbouw.

Afval Apart
Afval Apart is een initiatief van de gemeente Deventer om tot een sterke vermindering van de hoeveelheid restafval te komen. In dit project wordt samengewerkt met buurtbeheerbedrijf Cambio, Circulus, Sallcon en de Ulebelt.
De hoeveelheid restafval die nu jaarlijks per Deventenaar wordt geproduceerd is circa 210 kilo. Het doel is om dit terug te brengen tot 180 kilo in 2009 en tot 150 kilo in 2012. Om dit te bereiken zijn er verschillende projecten opgestart op het gebied van gescheiden inzameling van glas, oud papier en gft-afval. Dit proefproject maakt hier onderdeel vanuit.

Meer informatie:
Brochure over de introductie van de Biobox in Deventer.

Meer weten over Gemeente Deventer?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Meer weten over Circulus-Berkel BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website