Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 06 januari 2009

Filmgrabber plukt folie uit restafval

Een trommel met mechanische vingers kan folie uitstekend uit het restafval 'plukken' als eerste stap in de nascheiding, zo blijkt uit praktijkproeven.

Bollegraaf Recycling Machinery heeft een noviteit voor kunststofscheiding: de Filmgrabber. Dit is een apparaat dat folie uit afvalstromen afscheidt. Het apparaat is even simpel als ingenieus. Het afval wordt op een transportband aangevoerd. Met lucht van onderaf geblazen worden lichte folies van de band getild en gaan 'zweven'. De band loopt vervolgens langs een trommel. Uit de trommel steken 'vingers' waardoor de zwevende folie meegenomen wordt. Als de trommel doordraait, trekken de vingers zich terug in de trommel en komt de folie vrij. Dat wordt vervolgens met lucht verder getransporteerd. De rest van de materiaalstroom valt voor de Filmgrabber over op een andere transportband.
Het basisvoordeel is dat verstorende folies vóór het verwerkingsproces verwijderd worden. In veel gevallen zal de afscheider in de plaats komen van handmatig werk. Er zijn al enkele Filmgrabbers verkocht, onder andere naar de VS, Canada en Frankrijk. Bij Hummel-recycling heeft de Filmgrabber proefgedraaid om de folie af te scheiden die werd ingezameld via de milieuzak. Een andere proefopstelling stond bij Essent Milieu (Vagron). Daar werd de Filmgrabber ingezet vóór het nascheidingstraject. Door eerst de folies uit de afvalstroom te halen kunnen deze niet interfereren met de verdere stappen van nascheiding, waarbij met NIR-technologie en luchtpulsen verschillende fracties worden afgescheiden.

Meer weten over Bollegraaf Recycling Solutions?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website