Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 13 mei 2009

Elektrische vuilniswagen Van Gansewinkel rijdt op afval

Afvaldienstverlener Van Gansewinkel zamelt bedrijfsafval in de binnenstad van Rotterdam vanaf vandaag met een elektrische vuilniswagen.

Het ingezamelde afval wordt naar de afvalenergiecentrale van AVR aan de Brielselaan gebracht. Daar wordt het afval verbrand en omgezet in elektriciteit, waar de vuilniswagen weer door wordt aangedreven. Het project is samen opgezet met Rotterdam Climate Initiative (RCI) en Roteb. Als de proef succesvol blijkt zet Van Gansewinkel in de regio Rotterdam meer elektrische vrachtwagens in. Daarna wordt besloten over landelijke toepassing van de elektrische vuilniswagens. Voor Roteb geldt dat de ervaringen die worden opgedaan, worden meegenomen bij toekomstige aanschafbeslissingen voor het wagenpark.
De vrachtwagen is samen ontwikkeld met Spijkstaal uit Spijkenisse. Het voertuig is (in plaats van kunststof) gemaakt van volledig recyclebaar staal. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van plantaardige hydrauliek-olie. Het voertuig heeft een maximumsnelheid van 32 kilometer per uur en een actieradius van ongeveer 60 kilometer. Door de beperkte maximumsnelheid hebben bestuurders van het voertuig geen vrachtwagenrijbewijs nodig.
In Rotterdam geldt vanaf half september 2007 een milieuzone voor vrachtwagens. Met de inzet van het elektrische voertuig wordt op jaarbasis in de milieuzone een CO2-uitstoot van circa 15 ton vermeden.

Meer weten over Renewi Nederland BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website