Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 10 augustus 2009

Sita wil sorteerinstallatie voor verpakkingsafval

In een brief aan de minister van Vrom schrijft Sita te willen investeren in een duurzame sorteerinstallatie voor plastic verpakkingsafval.

Sita wil met de nieuwe fabriek de transparantie en bewustwording over de recycling van plastic verpakkingsafval vergroten. De fabriek moet een nationaal voorbeeldproject worden, dat voor zowel vakspecialisten als politici, scholieren en burgers toegankelijk is. De sorteerinstallatie is zo ontworpen, dat flexibel ingespeeld kan worden op toekomstige ontwikkelingen met betrekking tot de samenstelling van het te sorteren mengsel van verpakkingen. De realisatie van de nieuwe fabriek is gepland op de eigen vestiging in het havengebied van Rotterdam. Bij de bouw en de exploitatie van het nieuwe bedrijf wordt werkgelegenheid geboden aan mensen uit de regio. Sita benadrukt dat het dan niet zal gaan om het handmatig sorteren van plastics aan een lopende band. Charles de Klerk, directeur Marketing & Communicatie: "Het sorteren gebeurt volledig automatisch. Daar komen geen mensenhanden aan te pas. Maar uiteraard is er in de fabriek wel kwaliteitscontrole, toezicht en onderhoud aan machines en gebouwen nodig."
Adriaan Visser, directeur van Sita in Nederland laat weten: "De gescheiden inzameling van plastic en een hoogwaardige recycling ervan heeft wat ons betreft de toekomst. Een sorteerinstallatie is de schakel in de recycleketen die in Nederland nu nog ontbreekt."

Bottle-to-bottle
De recycling van PET-flessen kent in Frankrijk een snelle groei. Momenteel scheiden burgers vijf van de tien flessen. Het recyclen van plastic is in korte tijd vertienvoudigd. In de afgelopen tien jaar werden de PET-flessen voornamelijk toegepast bij de productie van synthetische vezels. Door de uitbreiding naar het terrein van plastic verpakkingsmateriaal voor voedingsmiddelen opent zich een nieuwe potentiële markt voor de recyclingindustrie, waarvan de omvang in Europa op 750.000 ton wordt geschat. Vanaf 2010 zal de Sita-fabriek France Plastiques Recyclage (FRP) jaarlijks 40.000 ton flessen verwerken en deze in 30.000 ton gerecyclede grondstof (PET) omzetten.

Meer weten over SUEZ Recycling and Recovery Netherlands?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website