Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 13 augustus 2009

Beelen ondertekent Garantie Ondernemingsfinanciering

Ze zijn niet de eerste die een garantie ondernemingsfinanciering ontvangen, maar sloop- en recyclingbedrijf Beelen is wel een 'aansprekend' voorbeeld volgens minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven.

In aanwezigheid van de minister hebben de directeur van het sloop- en recyclingbedrijf, Wim Beelen, en directeur zakelijke relaties van ABN/Amro, Joop Wijn, gisteren een handtekening gezet onder een Garantie Ondernemingsfinanciering (GO). De GO biedt banken een 50 procent staatsgarantie op kredietverstrekkingen. Door de garantieregeling kunnen banken vaker een lening verstrekken. Een aanvraag voor garantiekrediet kan tussen de 1,5 en 50 miljoen euro groot zijn. De bewindsvrouw heeft 1,5 miljard euro voor de regeling uitgetrokken, waardoor er garanties beschikbaar zijn voor 3 miljard euro. De regeling is het derde antwoord van de minister op de kredietcrisis naast de borgstellingskredieten en de groeifaciliteit.

Mooi signaal
Beelen is een onderneming die zich richt op onder meer sloopwerken en recycling en heeft vestigingen in Amsterdam, Houten, Harderwijk en het Belgische Brasschaat. De onderneming wil ook in Vlaardingen de deuren openen. "Door de economische crisis dachten we wel dat een uitbreiding in Rotterdam lastig zou worden. Wat moeten we nu doen? De plannen terug in de ijskast zetten?" zegt Beelen in dagblad Trouw. "ABN Amro wees ons op de hulp die de overheid biedt, en daardoor kon de uitbreiding toch doorgaan." Beelen is niet het eerste bedrijf dat een lening krijgt met een garantiestelling, geeft Van der Hoeven toe in hetzelfde dagblad, vlak voor de officiële ondertekening op haar ministerie. "Maar het is wel een aansprekende, omdat het geld bedoeld is voor een nieuwe vestiging. Dat is nu een mooi signaal."

Vliegwieleffect
Dertien bedrijven gingen de Beelen al voor, waarmee de teller inmiddels op 130 miljoen euro staat. Hoewel Van der Hoeven niet ontevreden lijkt over het aantal verstrekte garanties, moet de extra aandacht voor de regeling zorgen voor 'een vliegwieleffect'. Met bedrijven die zich ervoor generen geld te lenen, heeft de bewindsvrouw niets. "Bedrijven moeten niet klagen. Ze moeten hun kansen pakken."

Meer informatie:
Item op website NOS (audio en video)

Meer weten over Beelen Groep BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website