Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 22 februari 2010

Restwarmte uit nieuwe tunnels

Afvalbeheerder De Meerlanden gaat restwarmte uit compostering leveren en geeft daarmee een flinke tik aan de CO2-weegschaal van de gemeente Haarlemmermeer.

De tunnels voor overdekte compostering vervangen de openlucht-compostering. Zo wordt er minder overlast veroorzaakt van verwaaiing en van vogels die op het afval afkwamen. De restwarmte die gewonnen wordt uit de tunnels, wordt in de vorm van warm water afgezet aan rozenkwekerij RosaPlaza. De CO2-besparing is volgens De Meerlanden ruim 15 miljoen kilo. Omdat het bedrijf naar eigen zeggen nog geen drie kilo uitstoot, kon het dus CO2-certificaten weggeven: de gemeente Haarlemmermeer kan 15 miljoen kilo op haar balans afschrijven.

Nieuwe verwerkingsinstallatie
In de tunnels wordt op jaarbasis 55 kton gft-afval gecomposteerd. De gemeente Haarlemmermeer levert ongeveer 15 kton aan. De bouw van de tunnels is onderdeel van de nieuwe verwerkingsinstallatie voor gft-afval die eind 2010 gereed moet zijn. De volgende fase is de bouw van een gft-vergistingsinstallatie waarmee groen gas (met aardgaskwaliteit) wordt geproduceerd.

Meer weten over Meerlanden NV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website