Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 28 juni 2011

Auping en Van Gansewinkel ontwikkelen matrassenretoursysteem

Met het 'Auping Take Back System' nemen beddenproducent Auping en afvalbedrijf Van Gansewinkel oude matrassen retour, om ze te recyclen tot nieuwe producten.

Auping zal bij de levering van een nieuwe matras de oude mee terug nemen, zodat deze door Van Gansewinkel gerecycled kan worden. De matrasveren worden bijvoorbeeld omgesmolten naar opnieuw te gebruiken staal. Latex en polyether worden onder andere verwerkt in ondertapijt en judomatten. Uiteindelijk willen de twee bedrijven een gesloten kringloop voor matrassen realiseren, gebaseerd op het principe van cradle-to-cradle.

De twee bedrijven werken ook op een ander front samen: Van Gansewinkel gaat het afvalmanagement op de productielocaties van Auping optimaliseren. Auping wil zijn bedrijfsprocessen volledig cradle-to-cradle inrichten. Het doel is om alle producten de komende jaren 100% recyclebaar te maken en tegelijkertijd nog duurzamer en kwalitatief hoogstaander te produceren.

Roger Beuting, regiodirecteur van Van Gansewinkel: "Afval bestaat niet, is onze visie en dit maken we ook waar. Met onze kennis van materialen, recyclingprocessen en logistieke systemen geven we afval een tweede leven als grondstof. Het is zonde als matrassen op de vuilstort of afvalverbrandingsoven terechtkomen. We kunnen hier namelijk nog veel bruikbare grondstoffen uithalen."

Meer weten over Renewi Nederland BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website