Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 11 oktober 2012

De Meerlanden produceert miljoen kuub groengas

Afvalbedrijf De Meerlanden heeft de productie van het eerste miljoen kuub groengas uit gft-afval gevierd. Tijdens de Open Dag zal de composterings- en vergistingsinstallatie nadrukkelijk onder de aandacht worden gebracht.

De Meerlanden (Ger de Jong en Piet Boom bij het Piet Boom Plein).jpgGer de Jong (r) en Piet Boom bij het Piet Boom Plein.
Foto: Meerlanden/Tanja van Dijk

Op 29 september 2011 voedde De Meerlanden voor het eerst groengas in, in het aardgasnetwerk van Liander. Een jaar staat het bedrijf even stil bij de eerste miljoen kuub groengas door onder meer het plein bij de vergistingsinstallatie te vernoemen naar de grondlegger. In 1994 besloot directeur Piet Boom van de toenmalige vuilverbranding in Rijsenhout tot het bouwen van een composteringsfaciliteit voor organisch huishoudelijk afval. “Zonder de grondlegger van onze compostering, Piet Boom, stond hier nu niet zo'n hypermoderne installatie waar gft-afval eerst wordt vergist en vervolgens gecomposteerd en dat zelfs tot over de Nederlandse grenzen al het Meerlanden-concept wordt genoemd”, roemde Ger de Jong zijn voorganger.

Bij De Meerlanden rijden veertig van de in totaal 128 wagens (inzamelwagens, prullenbakkenwagens, bestelwagens, veegwagens én personenautos) op groengas. In 2016 kan het bedrijf haar diensten bijna volledig klimaatneutraal uitvoeren; dan rijden alle wagens (behalve de zware transportvoertuigen) op groengas.

Op zaterdag 13 oktober zet De Meerlanden haar deuren open voor alle geïnteresseerden in de activiteiten van het bedrijf. Hoofdmoot van de Open Dag in Rijsenhout zijn rondleidingen rondom de vergistings- en composteringsinstallatie. De Dag begint om 10.30 uur en eindigt om 15.00 uur. Bezoekers kunnen aansluiten bij een rondleiding en voor kinderen zijn er diverse activiteiten gepland. 

Meer weten over Meerlanden NV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website