Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 18 oktober 2012

Retoursysteem voor steenwolresten

Nederlands producent van isolatiemateriaal Rockwool lanceert samen met partner Van Gansewinkel de recycleservice Rockcycle om milieuvriendelijk steenwolresten in te zamelen en te hergebruiken.

“Bouwbedrijven die van deze dienst gebruik maken, kunnen zich hiermee profileren bij aanbestedingen.” Aan het woord is Erwin Prins, managing director bij Rockwool. Producent Rockwool beschikt over een eigen recyclingfabriek waar steenwolresten tot briketten geperst kunnen worden om vervolgens te worden hergebruikt als grondstof voor de productie van nieuwe steenwol. Nieuwe producten bestaan daarmee tot 50 procent uit gerecyclede grondstoffen. Rockwool ontwikkelde samen met Van Gansewinkel een retoursysteem, waar met behulp van containers of bigbags steenwolresten worden gescheiden van overig afval, verzameld, opgehaald en voor recycling bij Rockwool worden afgeleverd.

Wrang

Tijdens de lancering van de service haalde Prins uit naar de politiek. “Het is wrang om te zien dat stimulansen voor het investeren in energiebesparende maatregelen in gebouwen uit het regeerakkoord dreigen te worden geschrapt: Waar omringende landen fors investeren in energiebesparing, zien we in Nederland een gestaag tanende interesse van de politiek. Relatief geringe positieve maatregelen worden zelfs geschrapt, terwijl het maatschappelijke belang nu groter is dan ooit: het gaat om meer dan een lage energierekening of comfortabel wonen.” De overheid zou er volgens Prins goed aan doen haar blik te richten op 2020 en verder om duidelijker invulling te geven aan een integrale aanpak van de gebouwde omgeving in plaats van al die ad hoc aanpassingen in het bouwbesluit.

Meer weten over Renewi Nederland BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website