Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 13 december 2012

Honderdduizendste opgave verpakkingsafval bij Nedvang

De gemeente Nieuwegein is de afzender van de honderdduizendste maandopgave in de online 'WasteTool'.

Gemeenten gebruiken de tool om te laten weten hoeveel verpakkingsafval zij gescheiden hebben ingezameld. Dit is volgens Nedvang van groot belang voor de betrouwbaarheid van de rapportage over de recycling van verpakkingsafval in Nederland, waarvoor de stichting verantwoordelijk is.

“We zien dat gemeenten consequent en accuraat gebruikmaken van WasteTool. Maar ook afvalbedrijven rapporteren er steeds vaker in. Daarbij horen ook buitenlandse bedrijven, zoals G.R.L. Glasrecycling N.V. uit België, dat zich onlangs bij ons aan heeft gesloten”, vertelt René Voges, medewerker Audit en Controle bij Nedvang. Na beoordeling door Nedvang gaat de verkregen informatie naar het Afvalfonds. De gemeente ontvangt dan voor de inzameling en registratie een inzamelvergoeding.

WasteTool

De afgelopen vier jaar hebben meer dan vierhonderd gemeenten iedere maand een opgave ingediend. René Voges: “Op basis van representatieve steekproeven en accountantscontroles blijkt dat meer dan 99 procent van de opgaven correct zijn. Er is in de afgelopen jaren op basis van deze maandopgaven door het Afvalfonds al voor meer dan 170 miljoen euro aan vergoedingen uitgekeerd aan gemeenten.”

Naast gemeenten gaan ook steeds meer bedrijven rapporteren in WasteTool. Hierdoor wordt nu ook de recycling van verpakkingen afkomstig van bedrijven beter in beeld gebracht. Op dit moment rapporteren meer dan vijftig bedrijven in WasteTool en passen zij hun processen aan om dit te doen volgens de vastgestelde richtlijn.

Meer weten over Nedvang?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website