Sinds de invoering van diftar in de gemeente Woensdrecht is er minder huishoudelijk restafval aangeboden, terwijl de hoeveelheid ingezamelde waardevolle stromen juist stijgt.
Dat blijkt uit de inzamelcijfers over het tweede kwartaal van 2013. Woensdrecht heeft begin dit jaar diftar ingevoerd. De effecten daarvan zijn nog steeds goed merkbaar, maar wel minder sterk dan in het eerste kwartaal. Zo was de hoeveelheid restafval in het eerste kwartaal van 2013 33 procent lager dan in dezelfde periode in 2012. Voor het tweede kwartaal is dat 23 procent. Voor gft-afval werd in het tweede kwartaal een daling van zo’n 17 procent zichtbaar. In het eerste kwartaal was dat nog 42 procent. Ook bij de monostromen namen de effecten af. In het tweede kwartaal steeg de hoeveelheid kunststof met 76 procent (93 procent in het eerste kwartaal), textiel met 41 procent (eerder 53 procent) en papier met 2 procent (eerder 7 procent). Alleen glas liet met 10 procent een lichte verdere stijging zien ten opzichte van de 9 procent van het eerste kwartaal.
De gemeente wijst er wel op dat pas na een volledig kalenderjaar een echt goed beeld kan worden gevormd van de effecten van diftar. Er kan namelijk ook sprake zijn van zogenaamd ‘uitgesteld aanbiedgedrag’ van inwoners, bijvoorbeeld doordat men minder vaak gratis afval aan kan bieden op de milieustraat.
Het doel van de gemeente Woensdrecht is om de hoeveelheid restafval
terug te dringen naar 150 kilo per persoon in 2017. Die hoeveelheid lag in
2012 op gemiddeld 212 kilo per persoon. Het is te vroeg om te zeggen wat
die hoeveelheid in 2013 zal zijn. Wanneer deze cijfers doorzetten, denkt
de gemeente echter dat de doelstelling ruim voor 2017 gerealiseerd
wordt.
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website