Categorie: inzameling | Gepubliceerd: 24 september 2013

Meer inzamelpunten verlichting bij detailhandel

Steeds meer winkels zetten inzamelbakken neer voor oude lampen en elektronica. Dat sluit aan bij de wensen van de consument.

Dat meldt Stichting LightRec. Een positieve ontwikkeling, vindt LightRec, want consumenten leveren hun oude energiezuinige lampen het liefst in bij winkels die ook lampen verkopen. Dat blijkt uit de Verlichtingsmonitor, een onderzoek naar het afdanken van energiezuinige verlichting dat in opdracht van LightRec werd uitgevoerd door Goos Marketing Research.

Favoriet

De meeste consumenten leveren hun oude verlichting nu nog in bij de milieustraat. Slechts 7 procent van de ondervraagden vindt dit echter de beste methode. Liever zien ze laagdrempeligere inzameling, dichter bij huis. 29 procent van de ondervraagde consumenten wil oude lampen het liefst inleveren in een speciale bak bij papier- en glasbakken op straat. Deze optie is volgens LightRec wegens veiligheidsaspecten echter niet haalbaar. Nog eens 29 procent kiest voor de winkel waar ook nieuwe lampen gekocht worden.

Alleen 'anders' (3 procent) en 'meegeven met huisvuil' (1 procent) scoren lager dan de milieustraat. De sportvereniging (10 procent) en bestaande inleverplekken (9 procent) zijn ook niet bijster populair.

Stapje verder

"De wettelijke verplichting luidt dat een consument altijd een lamp mag inleveren voor recycling, als hij een nieuw exemplaar koopt. Veel winkelketens gaan nu een stapje verder", aldus Jeroen Bartels, manager van LightRec. "Een mooie trend als je kijkt naar het milieu en het behoud van kritische grondstoffen. De detailhandel vervult een zeer belangrijke rol bij de inzameling van lampen, we moeten de drempel om in te leveren daarom zo laag mogelijk maken. Op die manier kunnen we zoveel mogelijk lampen recyclen."

Meer weten over Stichting LightRec Nederland?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website