Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 20 november 2013

Regio Leiden tekent contracten afvalverwerking

De gemeenten in de regio van Leiden hebben de verwerking van het restafval definitief gegund aan AVR. De verwerking van gft-afval ging naar Indaver en het huishoudelijk grof vuil ging naar Vliko.

Samen voor een duurzame afvalverwerking.jpg'Samen voor een duurzame afvalverwerking' heet het verwerkingscontract dat de gemeenten uit regio Leiden sloten.
Foto: Hielco Kuipers Fotoprodukties

Maandag 18 november hebben de gemeenten Leiden, Leiderdorp, Zouterwoude-Rijndijk en Oegstgeest het contract gesloten voor de toekomstige verwerking van het huishoudelijk restafval, gft-afval en het grof vuil. Het contract komt voort uit een aanbesteding die de gemeenten in april uitschreven. Afgelopen juni werd de voorlopige gunning bekend.

De verwerking van het restafval is gegund aan AVR. Vanaf 1 januari 2016 gaat het restafval (ongeveer 39 kiloton per jaar) naar de avi van AVR in Rozenburg. Het contract tussen AVR en de gemeenten is afgesloten voor een periode van 7 jaar, met de mogelijkheid tot verlenging. Het afval wordt deels over de weg getransporteerd en waar mogelijk ook over water. Hiertoe maakt AVR gebruik van haar overslagstation De Binckhorst in Den Haag. Vanaf dit station wordt het huishoudelijk restafval samen met Haags afval met binnenvaartschepen van AVR naar Rozenburg gebracht.

Indaver gaat zorgen voor de verwerking van het gft-afval, Vliko voor het grof huisvuil dat niet via de milieustraat wordt ingezameld. In totaal gaat het per jaar om 7 kton gft-afval en 3,2 kton grof restafval. Het gftcontract gaat in op 1 januari 2014, het contract voor grof restafval start 1 januari 2016.

Duurzaamheid

Tegelijk met de ondertekening van het contract voor de verwerking van restafval zijn ook de contracten voor de verwerking van gft-afval en grof huishoudelijk afval getekend onder de noemer 'Samen voor een duurzame afvalverwerking'. De Leidse wethouder Frank de Wit (milieu) sprak namens de vier gemeenten zijn tevredenheid uit: “Ik ben blij dat we ons gezamenlijk inzetten voor een verdere verduurzaming van de afvalketen en voor het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen die we hebben geformuleerd.”

De nieuwe afvalcontracten leveren volgens de gemeenten een aantal voordelen op passend in de duurzaamheidsdoelstellingen van de vier gemeenten: 'de afvalscheiding zal verbeteren en de inzet van een afvalverwerkingsinstallatie met hoog rendement levert een flinke CO2-reductie op' stelt de gemeente. Ook wordt het GFT-afval vergist en wordt tijdens de afvalverwerking biogas gewonnen. Bijkomend voordeel wordt ook gezien dat het gezamenlijk inkopen een aanzienlijk kostenvoordeel oplevert voor de vier gemeenten. Dat was één van de belangrijke doelen die de gemeenten voor ogen hadden om Servicepunt71 (de organisatie die de gezamenlijke bedrijfsvoering voor Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude verzorgt) op te richten. Daar zijn de gemeenten met het sluiten van deze contracten in geslaagd.

Meer weten over Indaver Nederland B.V.?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Meer weten over AVR - Afvalverwerking BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website