Per 1 januari heeft de gemeente Boxtel diftar ingevoerd op basis van volume en frequentie.
Eenpersoonshuishoudens met minicontainer gaan een vast tarief van 152 euro betalen. Meerpersoonshoudens betalen 191 euro per jaar. De tarieven voor het ledigen van de grijze minicontainer liggen, afhankelijk van het volume van de container, tussen de 3,67 euro en 6,29 euro. Mensen in de hoogbouw betalen 182 euro (eenpersoonshuishouden) of 273 euro (meerpersoonshuishouden) per jaar. Het legen van de gft-container is inbegrepen in het vaste tarief.
Hoewel de gemeente Boxtel ook zonder diftar redelijke goede resultaten behaalde op gebied van afvalscheiding (57 procent in 2012), was de verwachting dat door de invoering van diftar deze resultaten nog verder konden verbeteren. Aan Midwaste werd gevraagd om een aantal mogelijke varianten rondom dit systeem verder uit te werken. Dat leidde tot het rapport 'Achtergronden van volume/frequentie diftar: De weg naar betere afvalpreventie- en afvalscheidingresultaten in Boxtel'.
De gemeente achtte vervolgens het invoeren van een tariefdifferentiatiesysteem op basis van volume en frequentie gecombineerd met een vastrecht op basis van gezinsgrootte het meest voor de hand liggende diftarsysteem te zijn voor de gemeente Boxtel. Het voorstel voor de invoering van diftar in mei 2013 leidde nog tot een motie van de SP-fractie, die voorstelde in plaats van diftar in te voeren juist in te zetten op betere communicatie. Hoewel het voorstel onder meer steun kreeg van D66 en VVD, was de meerderheid van de raad ertegen en werd deze verworpen. Daarmee was de weg vrij om het nieuwe systeem per 1 januari 2014 in te voeren.
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website