Categorie: inzameling | Gepubliceerd: 31 maart 2014

Jekko in nog te weinig huishoudens aanwezig

Eenmaal een Jekko in huis wordt er meer e-waste ingeleverd. Vooral spaarlampen hebben een grote aantrekkingskracht voor de Jekko. Alleen hebben nog niet voldoende mensen een Jekko in huis.

foto%20nieuwsbericht%20Jekko%20campagne%202014.jpgOm Jekko in meer Nederlandse huishoudens te introduceren, start Wecycle een voorlichtingscampagne op tv. Er zijn 100.000 Jekko’s gratis af te halen bij drogisterijketen Kruidvat. Onderzoek van TNS Nipo toont namelijk aan dat bijna 80 procent van de Jekko-gebruikers iets heeft ingeleverd via de opbergbox. Bijna driekwart van de Jekko-gebruikers geeft in het onderzoek aan dat de spaarlampen niet meer rondslingeren in huis. Voor kleine apparaten is dit 60 procent. Met de Jekko zijn ze allemaal op één plek verzameld. Jan Vlak, directeur Wecycle: “De Jekko heeft zich de afgelopen jaren bewezen als belangrijke schakel tussen het afdanken thuis en het inleveren voor recycling. Door klein e-waste op één plek in huis tijdelijk te bewaren, zijn gebruikers zich meer bewust van de apparaten en lampen die zij afdanken. Ze leveren ook vaker op de juiste plek in.”

Van de Jekko-gebruikers is bijna 90 procent zich bewust dat een Jekko bijdraagt aan hergebruik van grondstoffen. Dit komt niet alleen het milieu ten goede. Door te recyclen worden de grondstoffen uit de apparaten en lampen weer teruggebracht in de economie. Zo wordt er bespaard op het delven van nieuwe grondstoffen.

Uit het onderzoek blijkt dat onder Jekko-gebruikers de milieustraat het meest gebruikte inleverpunt is. Vooral mannen leveren daar het vaakst de apparaten en spaarlampen in. Vrouwen kiezen bij spaarlampen eerder voor de inleverbakken in een winkel. Daar kunnen spaarlampen en kleine elektrische apparaten altijd gemakkelijk zelf ingeleverd worden, zonder iets nieuws aan te kopen.
Deze inleverbakken in winkels winnen aan populariteit: bijna een kwart levert daar spaarlampen in, in vergelijking met 15 procent vorig jaar. Een vijfde van de Jekko-gebruikers levert elektrische apparaten in bij de inleverbakken. Dat was vorig jaar 13 procent.

 

Meer weten over Stichting Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten (NVMP) / Wecycle?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website