Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 01 mei 2014

Actie voor inleveren oude verf

Sinds kort kan in Nederland oude muurverf gerecycled worden tot nieuwe verf. Met een grootschalige campagne moeten consumenten daar bewust van worden.

Van 5 mei tot en met 15 juni kunnen consumenten hun oude emmers en blikken met verfrestanten inleveren bij alle winkels van Hubo, Fixet en Multimate. In ruil voor de oude verfblikken ontvangen ze bovendien een tegoedbon waarmee nieuwe verf aangeschaft kan worden. Het is de eerste keer dat zo’n grootschalige campagne in Nederland plaatsvindt. Voorheen was het alleen mogelijk oude verfblikken in te leveren bij de milieustraat. De hoop is dat er met de campagne minimaal 100.000 oude verfblikken ingezameld worden.

De verfresten worden gerecycled of nuttig toegepast. Eind vorig jaar kondigden VVVF (branchevereniging van bedrijven in de verf- en drukinktindustrie), Sita en Ursa Paint aan dat ze een techniek hadden ontwikkeld om verf te recyclen. Volgens een levenscyclusanalyse van VVVF levert de recycling een milieuwinst van 72 procent op en bespaart het de uitstoot van 11 kton CO2.

3,5 miljoen kilo

Business Unit Directeur Jacob Huisman van Sita: “In Nederland belandt jaarlijks zo’n 10 miljoen kilo aan verfrestanten bij het afval. Bij elke schilderklus blijft wel verf over; circa 20 procent per emmer of pot. Daarvan zou een kleine 3,5 miljoen kilo gerecycled kunnen worden.” De winkels die deze actie voeren hopen dan ook dat burgers massaal hun verfresten zullen inleveren tijdens de verfblik-inwisselweken, waardoor iedereen zijn steentje kan bijdragen aan het recyclingproces en de kringloop daarmee compleet is.

Naast de watergedragen verven zamelt Sita ook oplosmiddelhoudende verven in. Ook deze oude verf wordt nuttig toegepast door het blik te scheiden van de inhoud en deze op te werken tot een secundaire brandstof voor de cementindustrie. Hiermee vervangt het primaire brandstoffen zoals kolen en olie. Oude blikken gaan vervolgens terug naar de metaalindustrie om daar te worden hergebruikt.

Meer weten over SUEZ Recycling and Recovery Netherlands?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website