Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 06 maart 2015

Delta verkoopt Indaver aan Katoen Natie

Indaver is dadelijk weer terug in Vlaamse handen. Het Nederlandse Delta wil al haar aandelen aan het Vlaamse bedrijf Katoen Natie verkopen.

LUY_3562.jpgPaul De Bruycker, CEO van Indaver, wil met Indaver verder groeien

De overname is nog niet definitief. De mededingingsautoriteiten van Nederland, België en Duitsland moeten nog goedkeuring geven en ook de aandeelhouders van Delta moeten de transactie nog fiatteren. Ook de ondernemingsraad van Delta moet nog instemming verlenen.

Delta draagt haar meerderheidsaandeel van 74,99 procent over aan Katoen Natie voor 416 miljoen euro betaalt. Het bedrag is toch nog iets onder de 500 miljoen euro dat begin februari door bankiers genoemd werd. De overname wordt in cash en met bankleningen door het bedrijf gefinancierd. De resterende 25 procent van de aandelen blijven in handen van de Vlaamse overheid en enkele bedrijven uit de Antwerpse Havenregio.  Indaver werd afgelopen september te koop gezet door Delta om de schuldpositie te saneren.

Indaver realiseerde in 2013 een Ebitda van 108 miljoen euro. De multiplier voor de deal is dan ook bijna 4.

Delta zette in september vorig jaar de afvalverwerker in de etalage om zijn schulden af te bouwen. Er was redelijk wat belangstelling voor de koop, met uiteindelijk vier partijen in de eindrace.

Indaver heeft grote groei ambities, zo ontvouwde ceo Paul de Bruycker zijn toekomstvisie in een interview met het vakblad Afval!. Ambities die door de huidige aandeelhouder Delta niet kunnen worden gehonoreerd.

Bij Indaver werken zo'n 1.600 medewerkers, van wie 700 in België. Katoen Natie is een logistieke dienstverlener en telt 11.000 medewerkers in 33 landen.

Reacties

Arnoud Kamerbeek, ceo van Delta: "Een gedegen en breed gedragen verkoopproces heeft geleid tot een in alle opzichten succesvol resultaat. Naast een aantrekkelijke verkoopopbrengst voor DELTA, is de transactie goed voor Indaver. Katoen Natie is een goede partij die perfect aansluit bij de Vlaamse identiteit van Indaver en is in staat de benodigde internationale groei te stimuleren”.

Paul De Bruycker, ceo van Indaver: ”Als Indaver organisatie zijn we tevreden dat het proces zo snel en vlot is verlopen. Nu kunnen we ons samen met onze nieuwe referentieaandeelhouder volop richten op de verdere internationale uitbouw van de groep. Het netwerk van Katoen Natie zal ons daarbij zeker assisteren”.
Fernand Huts, Voorzitter Katoen Natie Groep: “Zeeuwen geven Vlaamse kroonjuweel terug in het kader van goed nabuurschap”.

Meer weten over Indaver nv?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website