Categorie: marktinformatie | Gepubliceerd: 02 juni 2015

Veldhoven hernieuwt samenwerking met Baetsen

De Baetsen-Groep heeft de aanbesteding gewonnen van de gemeente Veldhoven waarin deze op zoek was naar een partner voor de uitvoering van het gemeentelijk grondstoffenbeleid.

Veldhoven en Baetsen samenwerking.JPGBurgemeester Jack Mikkers (l) en Hans van Roosmalen, algemeen directeur van de Baetsen-Groep bij de ondertekening.

De visie en aanpak die Baetsen aandroeg passen dusdanig goed bij de visie van de gemeente dat zij een (hernieuwde) samenwerking voor tenminste 5 jaar zijn overeengekomen. Op dinsdag 26 mei is het contract ondertekend. Baetsen wordt verantwoordelijk voor de inzameling en transport van al het ingezamelde huishoudelijk afval, met uitzondering van textiel en kringloopgoederen. Daarnaast behoort het vermarkten van de afvalstromen tot de taken, met uitzondering van huishoudelijk (grof) restafval, gft-afval en kunststof verpakkingsmateriaal of pmd.

Visievorming en innovatie

De partijen zijn geen onbekenden voor elkaar. Baetsen is al decennia lang de inzamelaar van huishoudelijk afval in de gemeente Veldhoven en verzorgt ook al enkele jaren het transport en de verwerking van de afvalstromen van de milieustraat. Toch is de hernieuwde samenwerking wezenlijk anders, vindt Hans van Roosmalen, algemeen directeur bij Baetsen: “Tot op heden waren wij formeel dienstverlener. Onze primaire taak lag eenvoudig gezegd in het inzamelen en verwerken van afval. Uitvoerend dus. In de recente aanbesteding zocht de gemeente nadrukkelijk naar een partner, die niet alleen uitvoert, maar ook inhoudelijk meedenkt, visie meebrengt en innoveert. Het plan dat we hebben neergelegd is niet zoals vroeger tot in de details uitgewerkt en enkel gericht op operationele zaken. Meer dan vroeger hebben we werk gemaakt van visievorming en innovatie. En daarin hebben de gemeente en Baetsen elkaar opnieuw gevonden.”

Pionieren voor iedereen

In 2012 was de gemeente Veldhoven één van de gemeenten die het manifest Afvalloze Samenleving onderschreven. Daarmee stelt zij zich concreet ten doel in 2020 nog maximaal 5 procent restafval te hebben. Wethouder Nicole Ramaekers: “Nog niet eerder is een afvalloze samenleving gerealiseerd, dus de weg ernaartoe betekent pionieren, voor iedereen in Veldhoven. Een heel uitdagend pad om te bewandelen, in samenspraak met onze inwoners. De nieuwe manier van afval inzamelen die 1 oktober ingaat is een van de stappen op dat pad.” In het bereiken van een afvalloos Veldhoven zien de gemeente en Baetsen een nadrukkelijke rol voor een derde partij: de burgers. Ramaekers: “Onze inwoners zijn onmisbaar in het realiseren van een afvalloos Veldhoven. We moeten het echt samen doen.”

Meer weten over Baetsen Recycling bv?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Gerelateerde artikelen