Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 05 juni 2015

38 procent gft in restafval Hoeksche Waard

RAD Hoeksche Waard stapt in 2016 over op diftar. Een steekproef laat zien dat inwoners van Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen nog steeds niet hun beste beentje voor zetten bij het scheiden van afval.

RAD hoeksche waard start inzameling plastic Korendriel.jpg38 procent van het restafval van de inwoners van de Hoeksche Waard bestaat uit gft. Dat is gebleken uit een steekproef die RAD Hoeksche Waard, de gemeenschappelijke regeling van de gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen, in april heeft uitgevoerd onder 150 huishoudens in het gebied. Uit de steekproef van RAD, die verantwoordelijk is voor het complete afvalbeleid en de inzameling voor de 84.000 inwoners in de Hoeksche Waard, blijkt verder dat de hoeveelheid glas en textiel tussen het restafval ongeveer gelijk bleef ten opzichte van 2014 met respectievelijk 10 en 13 kilo per inwoner. De teller voor het oud papier en karton stopte op 20 kilo, een verbetering van 11 kilo op jaarbasis in vergelijking met de steekproef die in 2014 is afgenomen.

Diftar

Om de scheidingspercentages op te krikken stapt RAD in 2016 over op diftar. In 2016 zullen huishoudens een basisbedrag betalen voor de afvalinzameling. Daarnaast zal men een tarief betalen per keer dat men restafval aanbiedt. Het aanbieden van de gft-container, de PMD-zakken en de papiercontainer zal gratis blijven. De diftar-invoering valt onder het programma Goed Scheiden Loont waarmee RAD in 2016 een trendbreuk wil realiseren. Daarbij wordt gerekend op een forse besparing op het verwerken van restafval.

Minder restafval

Met de invoering van Goed Scheiden Loont willen de RAD-gemeenten in 2017 de hoeveelheid restafval terugdringen naar 190 kilo per inwoner per jaar. Het streefcijfer voor 2021 is 150 kilo per capita. Daarbij moet de gemiddelde afvalstoffenheffing in 2020 gelijk of lager zijn dan die van 2012. In 2013 en 2014 werd in de Hoeksche Waard respectievelijk 231,2 en 231 kilo restafval per capita ingezameld. In 2013 viel de afvalscheiding tegen op het Zuid-Hollandse eiland.

Meer weten over RAD HW B.V.?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website