Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 08 juni 2015

Hengelo stapt over op omgekeerd inzamelen in 2018

Hengelo streeft naar 50 kilo restafval per inwoner op jaarbasis. Lukt het de gemeente om de hoeveelheid restafval te verminderen met een nieuw inzamelsysteem?

Hengelo stapt over op omgekeerd inzamelen in 2018 om de hoeveelheid restafval in 2030 terug te dringen naar 50 kilo per capita op jaarbasis. Grondstoffen zoals plastic, papier en blik worden vanaf dat jaar gratis aan huis opgehaald. Het restafval moeten Hengeloërs vanaf 2018 zelf wegbrengen naar ondergrondse containers. Dat blijkt uit een voorstel van het  college van B en W dat op 1 juli in behandeling wordt genomen door de gemeenteraad. De grijze container verdwijnt daarmee definitief uit het straatbeeld van Hengelo.

Sinds 2012 is de hoeveelheid restafval sterk gedaald in Hengelo: van 240 naar 158 kilo per persoon per jaar.

Ondergrondse container

Alle inwoners van Hengelo zijn vanaf begin 2018 aangesloten op een ondergrondse container. Waar die ondergrondse containers moeten komen wordt overlegd met bewonersorganisaties. De komende tweeëneenhalf jaar gaat de gemeente daarom hard aan de slag met onder meer de aanleg van nieuwe milieupleinen en het instellen van afvalcoaches. Maar ook met projecten rond het voorkomen van afval, zoals een recycle- en hersteldienst op het Milieupark. Communicatie is een belangrijk onderdeel bij de transitie.

Verpakkingen

Per januari 2016 kunnen bewoners van laagbouwwoningen alvast een verpakkingencontainer krijgen op vrijwillige basis. Dat is een container van 240 liter met een oranje klep waar de inwoners grondstoffen zoals plastic, drankenkartons en blik in kunnen gooien. Deze container komt in plaats van de doorzichtige plastic zak. Die kan vanaf dat moment niet meer gebruikt worden. De grijze (restafval) en groene (gft) containers blijven wel gewoon bij de laagbouwwoningen in gebruik. De grondstoffencontainer wordt één keer in de vier weken gratis geleegd door Twente Milieu. Bewoners van laagbouwwoningen kunnen de container weigeren als ze hem niet willen. Ze kunnen dan hun verpakkingsafval zelf wegbrengen naar de verpakkingencontainers bij de supermarkten. De verenigingen en scholen blijven het oud papier ophalen zoals voorheen.  

De gemeente verwacht dat met het invoeren van omgekeerd inzamelen ook de hoeveelheid restafval afneemt in Hengelo. 

Meer weten over Gemeente Hengelo?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Meer weten over Twente Milieu NV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Gerelateerde artikelen