Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 10 juli 2015

Forz-granulaat van Van Gansewinkel Minerals is gecertificeerd

Van Gansewinkel Minerals mag met de onlangs verworven Komo-certificering haar Forz AEC granulaat als zand- en grindvervanger aanbieden aan betonproducenten.

Het Komo-certificaat is verworven op basis van de Bouwproductenverordening en certificatie (BRL) 2507 en is van toepassing op het product Forz AEC; een grof en fijn granulaat dat Van Gansewinkel Minerals produceert uit het bodemas van afvalenergiecentrales. Het certificaat bewijst dat het Forz granulaat als hoogwaardige en duurzame grondstof kan worden gebruikt voor betonproducten die worden toegepast in onder andere de wegenbouw.

“De KOMO-certificering is voor ons van groot belang, het is een onafhankelijke toetsing van de kwaliteit en in de markt zijn deze certificaten erg gerenommeerd”, aldus Rob Bleijerveld, manager R&D van Van Gansewinkel Minerals. “Met deze BRL 2507 certificering voldoen we automatisch ook aan alle relevante wet- en regelgeving en andere eisen op het gebied van kwaliteit en veiligheid in de bouw voor dit type producten. Dat is van groot belang voor onze klanten, die graag dergelijke duurzame materialen toepassen.”

Greendeal

Het behalen van de certificering is ook een stap voorwaarts in het realiseren van de Green Deal Bodemas die vanaf 2017 minstens de helft van de geproduceerde bodemassen wil toepassen als bouwstof. “Wij produceren kwalitatief hoogwaardige grondstoffen uit bodemas. Voor het realiseren van de doelen uit de Green Deal is het nu noodzakelijk dat de overheid - vergelijkbaar met een aantal andere initiatieven ter bevordering voor duurzame energie - het gebruik van dergelijke materialen met beleid stimuleert en de acceptatie van de betonproducten bevorderd”, aldus Erwin Pieters, directeur van Gansewinkel Minerals.

Van Gansewinkel Minerals heeft het AEC-granulaat met diverse industriële partners ontwikkeld en in de praktijk getoetst, dit maakt het product een duurzaam en direct inzetbaar alternatief. Van Gansewinkel Minerals wil op jaarbasis 160.000 ton van dit materiaal leveren aan de betonindustrie.

Meer weten over Renewi Nederland BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website