Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 17 augustus 2015

AVR Duiven viert 40-jarig bestaan

Veertig jaar geleden, op 5 september 1975, verrichtte z.k.h. Prins Claus de openingsceremonie van de Vuilverbrandingsinstallatie Regio Arnhem. Dat wordt op zaterdag 5 september 2015 gevierd.

AVR Duiven in de tweede helft van de jaren zeventig.jpgAVR Duiven in vroegere tijden.

Het ging er veertig jaar geleden in Duiven wel een beetje anders aan toe dan vandaag de dag. Het afval werd verbrand in drie ovens die op maandagochtend aangingen en op vrijdag weer werden uitgezet. Daar zorgden 34 medewerkers voor. Er werd geen energie of warmte geleverd. Tot 1978 is in de AVR-installatie in Duiven 148 kton afval verbrand. Ter vergelijking: tegenwoordig wordt jaarlijks 400 kton afval verbrand en 180 kton papierpulp.

Moderne centrale

Hoewel de contouren van het pand in Duiven nog vrijwel hetzelfde zijn als in 1975, huist er van binnen nu een moderne energiecentrale waar het vuur altijd brandt. De helft van de installatie bestaat uit een rookgasreiniging, metalen uit het afval worden gerecycled en de as die resteert, wordt hergebruikt in bijvoorbeeld de wegenbouw. Dankzij de inzet van 100 medewerkers maakt AVR in Duiven duurzame energie, waarmee in de regio Arnhem 24.000 huishoudens worden voorzien van stadswarmte en 40.000 huishoudens van elektriciteit.

Tijdreis

Vanwege het 40-jarig bestaan zijn belangstellenden op 5 september tussen 11.00 en 16.00 uur welkom aan de Rivierweg 20 in Duiven. Tussen de ingang en de uitgang kunnen zij een reis maken door vier decennia. Met foto’s en muziek uit de jaren ‘80 en ‘90 en uit de tijd van de millenniumwisseling neemt AVR bezoekers mee naar toen en terug naar nu. Medewerkers - waarvan enkelen 40 jaar in dienst zijn - vertellen over de ins en outs van de installatie.

Meer weten over AVR - Afvalverwerking BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website