Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 10 december 2015

Groenafval Rijnmond ondanks rechtszaak naar Den Ouden

Indaver gaat de verwerking van het gft van de regio Rijnmond op zich nemen. Voor de rechter kon het bedrijf niet ook het groen- en snoeiafval binnenslepen: die stromen gaan naar Den Ouden.

Aanbesteding

Elf gemeenten uit de regio Rijnmond brachten hun gft-afval deze zomer naar de markt. Het gaat om de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Capelle aan den IJssel, Hellevoetsluis, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Rotterdam, Vlaardingen en Westvoorn, die samen zo'n 24 kton gft en 14 kton gemeentelijk groen- en snoeiafval produceren. De opdracht loopt vanaf 1 januari 2016 voor minstens drie jaar en kan daarna nog met een jaar verlengd worden.

Indaver Compost BV en Den Ouden Groenrecycling zijn als winnaars uit de bus gekomen bij de aanbesteding. De opdracht was verdeeld in vijf geografische percelen, waarvan twee voor gft en drie voor groen- en snoeiafval. Indaver heeft de twee percelen voor gft binnen gehaald. De drie percelen voor groen- en snoeiafval gaan naar Den Ouden.

Rechtszaak

De gunning heeft wel wat voeten in de aarde gehad. Vorige maand moest de rechter tussenbeide komen. Indaver was in de race voor het groen- en snoeiafval namelijk als tweede geëindigd, en vond dat niet terecht. Een kort geding bij de rechtbank Rotterdam volgde.

Volgens Indaver voldeed de inschrijving van Den Ouden niet, omdat de locatie en activiteiten niet overeenkomen met de door de gemeenten gevraagde manier van afvalverwerking. De gemeenten wilden dat het groen- en snoeiafval werd verwerkt tot compost, of tot biomassa die verbrand wordt in een biomassa-energiecentrale (Bec). Indaver schreef in met compostverwerking, Den Ouden met biomassa. Volgens Indaver voldoet Den Ouden met haar inschrijving niet aan de eisen van het bestek, omdat de verwerking pas compleet zou zijn als de biomassa ook verbrand is in een Bec.

De gemeenten bestrijden deze lezing van Indaver. Wanneer groen- en snoeiafval tot biomassa zijn verwerkt, is het verwerkingsproces compleet. De afzet naar een biomassacentrale maakt geen onderdeel uit van de aanbesteding, stellen zij. Dat zou ook uitdrukkelijk in de aanbestedingsdocumenten bepaald zijn.

Indaver verwerkt ook

De rechtbank volgt de redenering van de gemeenten. Ter ondersteuning worden de duurzaamheidsrapporten van Indaver zelf aangehaald. Daarin staat namelijk dat Indaver verwerkt (en dus niet bewerkt) tot biomassa. Dat wijst erop dat Indaver zelf ook de omzetting van groenafval in biomassa als verwerken kwalificeert. Een verwijzing naar de Brancheorganisatie Vereniging Organische Reststoffen (BVOR) laat bovendien zien dat dit in de gehele branche gebruikelijk is. Als er toch nog onduidelijkheid hierover bestond, had Indaver ook nadere vragen kunnen stellen, in plaats van achteraf een zaak aan te spannen. De drie percelen voor groen- en snoeiafval kunnen dus zoals gepland aan Den Ouden gegund worden.

Meer weten over Indaver Nederland B.V.?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Meer weten over Den Ouden Groenrecyling BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website