Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 14 december 2015

Suez tekent voor verwerking Brabants restafval

Vanaf 1 februari 2017 laten acht Brabantse gemeenten hun huishoudelijk restafval verwerken door Suez (voorheen Sita Nederland). Het contract daarvoor is nu getekend.

Baviro Sita Reenergy.jpgHet Brabantse afval wordt verwerkt in de ReEnergy AEC in Roosendaal.

Het gaat om het afval van de gemeenten Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk. Samen hebben deze gemeenten 2,2 miljoen inwoners, die ruim 75 kton restafval per jaar produceren. De opdracht werd in februari 2014 al gegund, maar vandaag werd het contract pas officieel ondertekend. Een woordvoerder van Suez geeft aan dat de gemeenten het moment van ondertekening bepalen. Omdat het contract pas op 1 februari 2017 van kracht wordt, was hier geen haast bij.

De opdracht loopt minstens vijf jaar en kan daarna nog twee keer met drie jaar verlengd worden. Het afval zal worden verwerkt in de ReEnergy AEC in Roosendaal, waar er energie uit opgewekt wordt die voor 55 procent als hernieuwbaar te boek mag staan.  

"Zowel de Brabantse gemeenten als Suez zijn erg blij met deze samenwerking", vertelt José Verouden, directeur Overheden en Public Affairs van Suez Nederland. "Een goede prijs- kwaliteitverhouding en duurzame aspecten speelden een belangrijke rol. De duurzame ambities van beide partijen sluiten goed op elkaar aan. De inzameling door de gemeente en hoogwaardige verwerking door Suez leveren samen een grote bijdrage aan de Brabantse ambitie om economische groei en duurzaamheid hand in hand te laten gaan."

Biomineralen

Daarnaast gaan Suez en de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) een fabriek voor de productie van biomineralen realiseren. Met behulp van (rest)warmte uit ReEnergy wordt ruim 100.000 ton dikke mestfractie uit de regio Brabant ingedroogd tot organische mestkorrels. Deze zijn geschikt voor export naar landen waar een tekort is aan mineralen voor een goede productie van gewassen. Dit plan werd in 2013 al aangekondigd.

Meer weten over SUEZ Recycling and Recovery Netherlands?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Meer weten over Coöperatieve Vereniging Midwaste UA?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website