De Gad heeft de opdracht voor de overslag, transport en verwerking van het gft van de Regio Gooi en Vechtstreek vanaf 1 januari 2016 voor tenminste drie jaar gegund aan Indaver Nederland.
Gisteren ondertekenden de partijen het nieuwe contract. Het huidige verwerkingscontract voor gft uit de regio met de Van Kaathoven Groep loopt per 31 december van dit jaar af. Voor de Gad reden om te onderzoeken of de huidige wijze van verwerking niet duurzamer kan. Na het doorlopen van een aanbesteding is gebleken dat Indaver Nederland de economisch meest voordelige aanbieding heeft gedaan: naast een zeer gunstig tarief biedt Indaver volgens de Gad ook een zeer duurzame verwerking aan. De aanbestedingsprocedure werd begeleid door Royal HaskoningDHV.
De gunning geschiedde op basis van prijs en duurzaamheidscriteria in de categorieën: compostkwaliteit, energieproductie en energiegebruik. Gad eiste daarbij dat al het gft wordt vergist. Hierop zijn twee uitzonderingen mogelijk: niet organisch materiaal en niet-vergistbaar materiaal. Ook mag een gedeelte van het aangeleverde gft worden aangewend voor nacomposteren van het digistaat.
Indaver heeft invulling gegeven aan de eisen door het gft 100 procent duurzaam te verwerken in de Bio Power installatie in Alphen aan den Rijn. Hier wordt het gft (ruim 20.000 ton per jaar) volledig omgezet in groen gas, vloeibare CO2 en compost. Het groen gas gaat rechtstreeks het aardgasnet in. Op deze wijze kan er op het groen gas gereden worden. Vergeleken met diesel vermindert groen gas de uitstoot van CO2, stikstofoxiden en fijnstof. De CO2 die tijdens het verwerkingsproces vrijkomt, wordt sterk gecomprimeerd. De vloeibare CO2 die zo ontstaat, is onder meer toepasbaar als groeimiddel in de glastuinbouw. Het digestaat dat na vergisting in de tanks overblijft, wordt verwerkt tot compost voor de tuinbouw.
De Gad-gemeenten zijn Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden, Weesp en Wijdemeren. De komende jaren streven zij er naar de inzameling van gft uit te breiden naar centrumgebieden en hoogbouw. Ook zullen de inzamelfrequenties geoptimaliseerd worden. Daardoor wordt mogelijk nog maximaal 10 kton extra gft ingezameld op jaarbasis in 2021.
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website