Categorie: verwerking | Gepubliceerd: 27 januari 2016

Circulus-Berkel opent sorteercentrum e-waste

Door afgedankte elektrische en elektronische apparaten lokaal te gaan sorteren, verwacht Circulus-Berkel bij te dragen aan behoud van grondstoffen en het creëren van sociale werkgelegenheid in de regio.

Circulus-Berkel heeft in samenwerking met Weee een sorteercentrum voor e-waste geopend.
Foto: Yke Reussink

Circulus-Berkel start samen met Weee Nederland met het sorteren van afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA). Daartoe openden de twee partijen gisteren het nieuw opgerichte Nederlandse e-waste centrum, gelegen aan Wilmersdorf, vlakbij de Apeldoornse vestiging van Circulus-Berkel. Met de sortering creëren Circulus-Berkel en Weee Nederland (sociale) werkgelegenheid. Er wordt gestart met vijf arbeidsplaatsen. Het sorteren en ontmantelen van het AEEA moet zorgen voor hoogwaardige recycling waarbij bijna al het materiaal wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten.  

Het besluit om samen te werken bij de sortering van elektrische en elektronische apparaten volgt uit de introductie van de Best-tas, een inzamelmiddel voor boeken, elektrische apparaten, speelgoed en textiel. Dit inzamelmiddel wordt fasegewijs in het verzorgingsgebied van Circulus-Berkel geïntroduceerd. Nu belandt veel e-goed nog in het restafval; het nieuwe inzamelmiddel zal bijdragen aan een sterke vermindering daarvan en behoud van waardevolle grondstoffen.

Werkwijze

Nadat het ingezamelde e-goed terecht komt bij het Nederlandse e-waste centrum, volgt sortering in verschillende stromen. Die gaan vervolgens naar gespecialiseerde verwerkingsbedrijven waar de materialen verder worden gescheiden. Reint Sekhuis, directeur Weee Nederland: “Door deze regionale invulling van sorteerwerkzaamheden zijn minder kilometers voor transport nodig, waardoor CO2-uitstoot wordt verminderd.”

Clean tech regio

Henk Knip, algemeen directeur van Circulus-Berkel, geeft aan dat de start van dit centrum goed past in het beleid van Circulus-Berkel om te komen tot een circulaire economie. Bovendien sluit het initiatief aan op het streven van de regio stedendriehoek om een clean tech regio te ontwikkelen. Clean tech richt zich op het stimuleren van een regionale, circulaire economie, waarin behoud van waardevolle grondstoffen, het sluiten van grondstofketens en creëren van (sociale) werkgelegenheid samengaan. Samenwerking is daarvoor noodzakelijk. “We zijn blij dat we met Weee Nederland tot een overeenkomst zijn gekomen en verwachten dit centrum gezamenlijk tot bloei te kunnen brengen.”

Het Nederlands E-waste centrum biedt naast het sorteren en ontmantelen van elektrische apparaten ook ruimte voor het andere duurzame initiatieven, zoals de recycling van c.v.-ketels en het maken van kunst- of gebruiksvoorwerpen van afgedankte apparaten. Voor Weee is dit het vierde centrum in Nederland waar sociale werkgelegenheid wordt gecreëerd met sorteerwerkzaamheden.

Meer weten over Circulus-Berkel BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website