Brongescheiden inzameling geeft kwaliteit, nascheiden is efficiënt. Het zijn maar twee argumenten in een stevige discussie. Paul de Bruin van IPR Normag concludeert in een argumentatienota speciaal voor AfvalOnline dat de uitkomst niet zo zwart-wit is.
De Vang-doelstelling van 75 procent afvalscheiden in 2020 zal voor veel gemeenten een hele kluif worden. Er zijn heel veel mogelijkheden om het herwinnen van grondstoffen uit huishoudens te vergoten van ongeveer 50 procent naar die 75 procent, maar ze komen in de basis op twee systemen uit. De burger aanzetten tot het gescheiden aanbieden van de grondstoffen en apart inzamelen, of die allemaal in een container bij diezelfde burger ophalen in een fabriek uit elkaar sorteren.
Paul de Bruin, directeur bij IPR Normag, schreef een argumentatienotitie over bron- of nascheiding met de conclusie dat een combinatie van beiden het beste van twee werelden verenigt. Bronscheiding vergroot de bewustwording en motiveert mensen om kritisch naar grondstoffenbeheer te kijken. Nascheiding heeft zijn functie als achtervang, voor bijvoorbeeld die wijken waar bronscheiding onvoldoende oplevert.
Twee systemen achter elkaar is natuurlijk altijd beter, maar is natuurlijk ook veel duurder dan één systeem. Toch beredeneerd De Bruin dat een combinatie van beide systemen niet tot onnodig hoge maatschappelijke kosten zal leiden. Wel moeten beide systemen niet domweg achter elkaar worden geschakeld, maar slim in elkaars verlengde worden geplaatst.
»
Grondstoffen scheiden aan de bron of nascheiden huishoudelijk
restafval?
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website