Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 07 april 2016

Suez gaat landelijk koffiedik inzamelen

Suez gaat in samenwerking met Koffie Recycling Nederland (KRN) koffiedik inzamelen, om te gebruiken voor hernieuwbare energie.

Suez gaat koffiedik landelijk inzamelen bij kantoren en horeca. De reststof wordt omgezet in bio-pellets die geschikt zijn als brandstof voor pelletkachels. Daarnaast wordt gekeken naar andere toepassingen voor de verwerking van koffiedik, zoals de productie van bio-plastics en het creëren van een voedingsbodem voor champignons. De Belastingdienst, Delta Loyd en Inntel Hotels gaan als eerste organisaties hun koffiedik laten recyclen. "Gezien de reacties in de markt verwachten we dat spoedig veel meer bedrijven en horecagelegenheden ‘leverancier’ zullen worden van koffiedik", vertelt Vincent Mooij, Business Innovator van Suez Nederland.

Koffiedik wordt nu nog voornamelijk verbrand met het restafval of vergist en gecomposteerd als groenafval. Volgens Suez en KRN kan door het omzetten in bio-pellets veel CO2-uitstoot bespaard worden. "Elke kilo koffiedik die we verwerken tot bio-pellets levert een besparing van 775 gram CO2 op ten opzichte van de verwerking  ervan als zijnde restafval. Dit is te vergelijken met de CO2-uitstoot van een personenauto die zeven kilometer rijdt”, aldus Mooij. Wanneer alle koffiedik in Nederland omgezet zou worden in bio-pellets, zou dat jaarlijks 93 kton CO2-uitstoot schelen.

Voordelen

Volgens Suez heeft het verwerken van koffiedik tot pellets verschillende voordelen. De pellets worden gemaakt door het vocht uit het koffiedik te halen, en de stroom daarna samen te persen met houtvezels. De pellets zijn energierijk, met een hoog warmterendement, en de verbranding is schoner dan verbranding van puur hout. Daarnaast blijft er weinig as over en is er minder transport nodig. Reguliere houtpellets komen namelijk nog vaak uit het buitenland.

Meer weten over SUEZ Recycling and Recovery Netherlands?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website