Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 07 februari 2017

College Arnhem wil diftar invoeren

Het college van B en W van Arnhem stelt de gemeenteraad voor vanaf volgend jaar diftar in te voeren voor de afvalstoffenheffing.

Fotolia_103938897_S.jpgFoto: weyo - Fotolia

De invoering van een nieuwe betalingssysteem is een logisch vervolg op de komst van het omgekeerd inzamelen in Arnhem. Al bij de introductie van het omgekeerd inzamelen werd aangekondigd dat huishoudens meer invloed zouden krijgen op de kosten voor hun afval. Voor het invoeren van een diftar-syteem is het een voorwaarde dat het omgekeerd inzamelen in de hele stad is uitgerold, stelt het college. Rond de zomer van 2017 is dat het geval.

In maart kan de gemeenteraad beslissen over de invoering van diftar. Als de raad akkoord gaat met het voorstel van het college, volgt voor de zomer een nader uitgewerkt voorstel. De definitieve vaststelling van de tarieven zal dan in november bij het vaststellen van de begroting plaatsvinden.

Minder afvalkosten

Door afval goed te scheiden en de hoeveelheid restafval te beperken moeten huishoudens met het nieuwe systeem hun afvalkosten kunnen beperken. De verwachting is dat een gemiddeld huishouden dan minder gaat betalen dan nu. Het college wil de komende vier jaar het vaste deel van de afvalstoffenheffing verder omlaag brengen, tenzij uit een evaluatie blijkt dat het nadeel van afvaldumping onbeheersbaar wordt.

Alternatief belonen

Belangrijke succesfactor bij het invoeren van diftar is het stimuleren en motiveren van inwoners om hun afval goed te scheiden. Communicatie is daarbij cruciaal, vindt het college. Daarom wil het ook alternatieve beloningsystemen mogelijk maken. Daarmee kunnen bewoners geld of extra 'gratis' stortingen van afvalzakken verdienen als ze meewerken aan opruimacties, zwerfafvalverwijdering of andere acties die de leefomgeving ten goede komen. In de komende maanden worden pilots uitgevoerd om deze stimuleringsacties te ontwikkelen.

Huishoudens die van een minumiminkomen moeten rondkomen krijgen in het voorstel van het college zowel korting op het vaste als op het variabele deel. Zo kunnen zij de de eerste twaalf vuilniszakken met restafval gratis storten.