Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 05 april 2017

Suez en kaasboer starten recycling stickervellen

Samen met een aantal partners gaat Suez 50.000 stickervellen per jaar recyclen. Kaasproducent Royal Bel Leerdammer kan zo 100 ton CO2 per jaar besparen.

Suez helpt kaasfabrikant Royal Bel Leerdammer om haar kaasverpakkingen duurzamer te etiketteren. In samenwerking met Cycle4green en haar partner Lenzing Papier GmbH zorgt het bedrijf er voor dat het siliconenpapier waarop etiketten geplakt zijn, niet langer bij het restafval belandt. Per jaar gaan de partijen ongeveer 50.000 kilo siliconenpapier verwerken tot nieuw papier. Zo maken zij circulaire stickervellen mogelijk en vermindert de voedingsproducent jaarlijks ruim 100 ton aan CO2-uitstoot.

Alle verpakkingen van kaasfabrikant Royal Bel Leerdammer zijn voorzien van een voorbedrukt, zelfklevend etiket met productinformatie. Deze etiketten zorgen jaarlijks voor 50.000 kilo aan restafval, namelijk het vel waarop de etiketten plakken. Door de siliconen in de watervaste laag kan dit papier niet als gangbaar papierafval worden gerecycled. Suez maakt het nu mogelijk om dit siliconenpapier te recyclen tot nieuwe stickervellen en nieuw papier.

Nieuwe technologie

Het sluiten van de kringloop van het siliconenpapier bij Royal Bel Leerdammer door Suez is mogelijk door de samenwerking met een aantal innovatieve bedrijven. Cycle4Green is een Fins bedrijf dat de technologie heeft ontwikkeld waarmee de Oostenrijkse papierfabrikant Lenzing Papier het siliconenlaagje van de papieren vezels kan scheiden. Dit proces levert een hoogwaardige grondstof op waarmee producenten in staat zijn duurzame en circulaire stickervellen en nieuw papier te maken. “Hiermee sluiten we samen de keten en bieden we een nieuwe concrete oplossing om restafval in te zetten als grondstof voor nieuwe producten”, vertelt Marjolijn Stout, Productmanager Papier van Suez Nederland.

Bij Royal Bel Leerdammer wordt wekelijks 400 ton Leerdammer kaas gesneden en verpakt in de fabrieken in Wageningen en Schoonrewoerd, waarna ruim 2,5 miljoen verpakkingen hun weg vinden naar supermarkten in binnen- en buitenland. Dit levert jaarlijks een hoeveelheid stickerafval op van circa 50.000 kilo, een vijftal vrachtwagens vol. “Wij produceren en verpakken elk jaar grote volumes kaas die zijn voorzien van etiketten. Het recyclen van het siliconenpapier van de stickers draagt bij aan ons streven om onze ecologische voetafdruk te beperken,” vertelt Hans Jonker, Purchasing Manager van Royal Bel Leerdammer.

Bredere toepasbaarheid

Suez is naar eigen zeggen op dit moment de enige afvalinzamelaar in Nederland die een oplossing biedt voor het recyclen van siliconen stickervellen. Volgens Marjolijn Stout beperkt deze oplossing zich niet tot de voedingsbranche. “Wij bieden hiermee een oplossing voor andere sectoren, zoals de verpakkings- en de farmaceutische industrie, personal care, chemie en logistiek.”

Meer weten over SUEZ Recycling and Recovery Netherlands?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website