Categorie: inzameling | Gepubliceerd: 07 april 2017

Hedra ziet animo voor inzameling drankenkartons stijgen

Twee derde van de Nederlanders zegt lege drankenkartons gescheiden in te zamelen. Dat is een flinke stijging ten opzichte van een jaar geleden. De meesten vinden het een kleine moeite.

Fotolia_63294285_S.jpg

Momenteel zamelen 332 gemeenten drankenkartons gescheiden in, vaak in combinatie met plastic en/of blik (PMD). In die gemeenten geeft 67 procent van de inwoners aan drankenkartons altijd apart te houden; 5 procent zegt dit soms te doen. Een jaar geleden waren deze cijfers nog 57 procent en 7 procent. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van Stichting Hergebruik Drankenkartons.

Inge Eggermont van Stichting Hergebruik Drankenkartons (HEDRA) is blij met deze ontwikkeling. “De meest genoemde reden voor consumenten om drankenkartons in te zamelen is: ‘Het is een kleine moeite, waarom zou ik het niet doen’. Veel gehoord is ook: ‘Het kan, dus doe ik dat’. Dat laat zien dat als gemeenten het goed regelen, inwoners graag meewerken aan gescheiden inzameling”, aldus Eggermont.

Voorlichting

Inwoners die drankenkartons niet gescheiden inleveren, lijken dit vooral te doen uit onwetendheid. Eggermont: “Gemeenten moeten dus door blijven gaan met goede voorlichting. Dan zullen na verloop van tijd nog veel meer mensen drankenkartons apart houden”.

94 procent 

Sinds 2015 ontvangen gemeenten een vergoeding voor de inzameling en recycling van drankenkartons als aparte stroom. Naast de genoemde 332 gemeenten waar drankenkartons apart worden ingezameld, laten nog eens 32 gemeenten drankenkartons nascheiden uit het huishoudelijk afval. In totaal leveren zo 94 procent van de Nederlandse gemeenten een bijdrage aan het behouden van de grondstoffen in deze verpakkingen. 

Meer weten over Stichting Hedra?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website