Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 23 juni 2017

ATM en provincie gaan benzeen bestrijden

Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) en de provincie Noord-Brabant hebben afspraken gemaakt voor de aanpak van de verhoogde concentratie van benzeen in de lucht op industrieterrein Moerdijk.

De benzeen in de lucht is voornamelijk gevolg van het lossen van slib en het ontgassen door schepen op het Hollandsch Diep. Tegen het ontgassen is inmiddels een verbod ingesteld. De GGD adviseerde om de aanwezigheid van benzeen zo snel mogelijk tot een minimum te beperken om mogelijke gezondheidsschade te voorkomen. Overigens stelde de GGD in 2013 in een rapport dat metingen laten zien dat inwoners van de dorpskernen Moerdijk, Klundert en Strijensas geen nadelige gevolgen hebben ondervonden van de aanwezigheid van benzeen in de lucht.

ATM had al een verbeterprogramma op poten gezet om de aanwezigheid van benzeen tegen te gaan. Dat wordt nu geïntensiveerd doorgezet. ATM en de provincie hebben TNO opdracht gegeven om een extra meetnet op te zetten om de effecten van de getroffen maatregelen te monitoren.

Meer weten over ATM?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website