Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 14 juli 2017

Dar-gemeenten bereiken Vang-doelstellingen

Vier jaar eerder dan de landelijke doelstelling hebben de zes Dar-gemeenten, Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen en Wijchen samen met Dar als regio de landelijke Vang-doelstellingen bereikt.

Dat wil zeggen dat inwoners uit deze regio het samen voor elkaar krijgen om gemiddeld minder dan 100 kilo restafval per persoon per jaar te hebben en 75 procent of meer van hun afval te scheiden. In 2016 kwamen de inwoners uit de zes Dar-gemeenten uit op gemiddeld 97 kilo restafval per persoon per jaar en precies 75 procent afvalscheiding.

Rusten op de lauweren willen Dar en de gemeenten echter niet. Het landelijke en regionale doel is om in 2025 richting 30 kilo restafval  per persoon per jaar te  komen en uiteindelijk tot 100 procent afvalscheiding. De eerste stappen om ook dat doel te bereiken zijn al gezet. Bijvoorbeeld met de invoering van omgekeerd inzamelen in Beuningen, Druten en in 2018 ook in Wijchen. Tegelijkertijd wordt ook bekeken of het gescheiden inzamelen en verwerken van luiers haalbaar is. Dit geldt ook voor het hergebruik van bodemassen in nieuw betonsteen.

Rijksoverheid aan zet

Om de doelen van 2025 te halen en uiteindelijk tot een circulaire economie te komen is het van belang dat verschillende partijen die iets met afval en grondstoffen te maken hebben veel meer gaan samenwerken dan ze nu doen. Dit vraagt om een rijksoverheid die de regie neemt en de juiste kaders schept. Bijvoorbeeld middels de invoering van producentenverantwoordelijkheid op luiers en matrassen, vindt Dar. De rijksoverheid moet ook duidelijke en ketengerichte doelen stellen. Nu leiden doelen of het ontbreken daarvan in dezelfde keten tot frustraties omdat ze niet gezamenlijk omarmd worden en soms zelfs tegengesteld zijn.

Meer weten over Dar NV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website