Categorie: advertorial | Gepubliceerd: 18 oktober 2017

Efficiënt, duurzaam en geruisloos

“Wij hebben op dit moment één van de krachtigste machines op de markt.” Na een uitgebreide selectieprocedure is Hans-Peter Kremer, technisch ontwikkelaar bij Thommen AG, ervan overtuigd de beste volautomatische kanaalbalenpers aangeschaft te hebben. De HSM VK 12018 R FU kent op het gebied van soliditeit, efficiëntie en veiligheid geen meerdere.

HSM_VK12018_CH-Halter_Kremer_print.jpgHans-Peter Kremer bij de HSM VK 12018 R FU.

Thommen AG is met elf locaties één van de toonaangevende recyclingbedrijven in Zwitserland. Dochteronderneming Halter Rohstoff AG in Biel verzamelt en perst voorgeperst karton en los kunststof folie. Het jaarvolume: 25 kton. Na 20 jaar was de grote balenpers van het bedrijf echter aan vervanging toe. “De kosten voor onderhoud en reserveonderdelen namen sterk toe”, vertelt Hans-Peter Kremer. En dus ging de technisch ontwikkelaar van Thommen AG op zoek naar een waardig vervanger. Zijn belangrijkste criteria: soliditeit van de machine (statische berekeningen, slijtage), arbeidsveiligheid, energieverbruik, draadverbruik, geluidsniveau, onderhoud en de prijs.

Verkooppraatjes ontzenuwd

Na een bezoek aan HSM en enkele referentiebezoeken aan klanten van het bedrijf raakte Kremer overtuigd dat HSM de aangewezen leverancier was voor een nieuwe pers. Kremer: “Bij één van de klanten kon ik waarnemen hoe goed de machine in de dagelijkse routine bij hoge belasting werkt.” Ook kon hij nogal wat verkooppraatjes ontzenuwen. Marktpartijen hadden hem verteld dat machines met voorperskleppen onontbeerlijk zijn. De bezoeken aan klanten van HSM toonden echter aan dat de snijkanttechniek van HSM juist erg goed functioneert en tijdwinst oplevert. De hogere kosten van een machine met voorperskleppen kan men zich besparen, concludeerde Kremer.

Productbeloftes

Hij wilde contractueel vastleggen dat de machine terug gaat en dat er boetes volgen wanneer productbeloftes (doorvoer, balengewicht, stroomverbruik, etc.) niet worden gemaakt. Van alle benaderde leveranciers was HSM de enige die bereid was deze productbeloftes op schrift te stellen. Reden voor Kremer om de HSM VK 12018 R FU (120 ton perskracht en een 180 centimeter vulopening) uiteindelijk te bestellen.

SD0B2495_print.jpgGeperste balen afval bij Halter Rohstoff AG in Biel.

“Het gaat om een duurzame, robuuste en efficiënte installatie”, aldus Kremer. “De HSM-pers heeft lage exploitatiekosten (stroom, draad) en loopt rustig. Daarnaast wordt aan alle huidige voorschriften voor arbeidsveiligheid voldaan. Dat alles leidt tot een zeer goede prijs-prestatieverhouding.”

Voordelen

Balen kunnen met de HSM-machine nu met vier in plaats vijf draden worden gebonden. De stroombesparingen vertegenwoordigen na 20 jaar een derde van de koopprijs van een nieuwe pers. De pers is bovendien op grote slijtage toegerust. Dat kan van pas komen als het bedrijf in de toekomst andere soorten materiaal wil persen. Omdat de nieuwe balen met dezelfde baalafmeting ongeveer 150 kilo zwaarder zijn dan de oude balen kunnen de vrachtauto’s sneller worden geladen. Kremer: “Zo beperken we het magazijnvolume, de laadtijd en de totale verwerkingsinspanningen.”

In de eerste maanden na ingebruikneming is het bij de klant van HSM in Biel nog niet tot ernstige storingen gekomen. Kleinere gebreken werden in een mum van tijd gecorrigeerd, vertelt Kremer. “Het is voor ons erg belangrijk dat de leverancier een korte interventietijd garandeert.”

Meer weten over HSM GmbH+Co. KG?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website