Categorie: beleid & uitvoering | Gepubliceerd: 10 oktober 2017

Groene Zaak 'gematigd positief' over regeerakkoord

Rutte-III zet eerste stappen richting een duurzame economie, maar is er nog lang niet. Duurzame ondernemers verlangen van het nieuwe kabinet meer ambitie en urgentie.

groene groei.jpgEen duurzame economie vraagt om meer ambitie van Rutte III, vindt De Groene Zaak.
Foto: Sergey Nivens - Fotolia

De Groene Zaak is naar eigen zeggen gematigd positief over de stappen die het kabinet-Rutte III in het regeerakkoord zet richting een duurzame economie. De grootschalige herziening richting een toekomstbestendig belastingstelsel, waarbij de lasten verschuiven van arbeid naar grondstoffen en consumptie, kan de vereniging bekoren. Het kan een sterke stimulans zijn richting een circulaire economie.

Marjolein Demmers, directeur van De Groene Zaak, in een eerste reactie op het regeerakkoord: “Het nieuwe kabinet toont moed en maakt een begin met belastingherziening, door een verschuiving van belasting van arbeid naar grondstoffen. Werken wordt extra lonend en consumptie wordt iets duurder: de gebruiker betaalt. Maar het kabinet mag niet wegdromen en denken dat het er met dit Regeerakkoord is. De maatregelen zijn eerste stapjes vooruit, voor een échte versnelling is er komende jaren veel meer nodig. Het is dan ook zaak dat het kabinet deze maatregelen slechts als startpunt ziet voor beleid waarin de vervuiler betaalt en de vergroener beloond wordt. Alleen op die manier kunnen we tot stevig beleid komen en de grote ambities waar maken.”

De Groene Zaak wil de komende jaren het kabinet-Rutte III blijven wijzen op de innovaties die koplopers iedere dag bewerkstelligen. Het kabinet moet volgens de vereniging naast de noodzakelijke implementatie van een aantal wetten, ook een flink aantal wetten veranderen of opheffen. Demmers: “Duurzame ondernemers lopen vast in verouderde wet- en regelgeving die is ingericht op de lineaire economie. Daar moeten we met voorrang vanaf.”

Meer weten over De Groene Zaak?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website