Categorie: buitenland | Gepubliceerd: 05 december 2017

Tijdperk plastic tassen voorbij in Brussel

Alle plastic tasjes voor eenmalig gebruik voor het vervoer van aankopen zijn nu verboden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Sinds 1 september mochten winkels de plastic tasjes al niet meer inkopen. Ze kregen nog wel de tijd tot 1 december om de bestaande voorraad op te maken. Nu zijn plastic tasjes helemaal verboden.

Opvallend verschil met andere Europese tassenverboden is dat alle zogenoemde 'kassazakjes' verboden worden in Brussel, of ze nu gratis of tegen betaling ter beschikking worden gesteld. Het verbod geldt voor tasjes met een dikte lager dan 50 micron; zakken met een hogere dikte worden geacht herbruikbaar te zijn. Niet alleen winkels mogen geen tassen meer aanbieden, maar ook marktkramers en andere straatverkopers zullen hun waren op een andere manier aan de klant mee moeten geven. Leefmilieu Brussel lanceerde tijdens de zomervakantie al een uitgebreide communicatiecampagne voor het grote publiek, waarin consumenten werden aangespoord zelf een tas mee te nemen.

In de toekomst zullen ook andere soorten plastic tassen verboden worden in het gewest. Zo geldt het verbod vanaf 1 september 2018 ook voor alle andere zakjes die bestemd zijn voor het verpakken van waren en die gebruikt worden in de verkoopruimte van detailhandelaars. Voorlopig gelden er nog wel uitzonderingen voor biobased (met minimaal 40 procent biobased materiaal) en thuis composteerbare plastic zakken, verpakkingen voor vochtige of lekgevoelige voedingswaren, waterplanten en waterdieren.