Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 05 januari 2018

Suez klaar voor verwerking kerstbomen

Na Driekoningen verdwijnen kerstbomen massaal uit Nederlandse woonkamers. Suez legt aan de vooravond van deze feestdag uit hoe de verwerking van al die bomen eruitziet.

De kerstbomen die Suez aangeleverd krijgt of ophaalt, worden op een eigen locatie of bij derden bewerkt zodat het materiaal uiteindelijk ingezet kan worden als biomassa en compost. De eerste stap op locatie is de sortering van afval om vervuiling zoals plastics uit de kerstbomen te halen. Vervolgens worden de kerstbomen geshredderd in kleine chips.

De chips worden getransporteerd naar een eindverwerker. Tijdens een tweede sortering met een magneetband worden stukjes ijzers gescheiden van het groen. Bij een derde sortering met een zeef worden vervolgens loof en blad van het houtachtig materiaal gescheiden.

Nuttige toepassing

Het houtachtig materiaal wordt ingezet om er groene stroom en warmte mee op te wekken ter vervanging van fossiele brandstoffen. Het loof en blad wordt compost dat later wordt gebruikt als bodemverbeteraar voor de akker- en landbouw. Zo worden de kerstbomen met zo min mogelijk energie in verwerking en transportkilometers, 100 procent gerecycled en ingezet als duurzame grondstof, aldus Suez.

Meer weten over SUEZ Recycling and Recovery Netherlands?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website