Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 13 juni 2018

Nieuw asfalt met lage CO2-uitstoot en hoog recyclingpercentage

Twee VolkerWessels-ondernemingen hebben een naar eigen zeggen uniek asfaltmengsel ontwikkeld dat wordt geproduceerd bij een lage temperatuur van ongeveer 90 graden Celsius én beschikt over een hoog recyclingpercentage van 85 procent.

De trend van lage temperatuur asfalt met minder CO2-uitstoot houdt de asfaltwereld al jaren bezig. Zo zijn asfaltmengsels geproduceerd die veel minder energie vereisen dan de traditionele asfaltmengsels, bij temperaturen van circa 160 en 180 graden Celsius. Ook VolkerWessels-ondernemingen Gebr. Van Kessel en KWS ontwikkelen, testen en produceren regelmatig dergelijke asfaltsoorten. Deze leveren gemiddeld een reductie op de CO2-emissies op van 30 tot 40 procent.

Nieuwe techniek

Voor de realisatie van het nieuwe mengsel ontwikkelden KWS en Gebr. Van Kessel een compleet nieuwe techniek. Hiervoor waren aanpassingen aan de asfaltinstallatie noodzakelijk. Bij het nieuwe mengsel wordt een plantaardig verjongingsmiddel toegevoegd om de eigenschappen van het bitumen (de lijm in het asfaltmengsel) weer op niveau te krijgen van nieuwe bitumen. Het mengsel levert een reductie van de CO2-emissie van maar liefst 67 procent ten opzichte van een vergelijkbaar reguliere asfaltsoort en is verkrijgbaar in twee varianten, grof en fijn. Met 85 procent kent het bovendien een hoog recyclingpercentage.

Schiedam

Het asfalt is uitvoerig getest, mede door middel van een aantal proefvakken op eigen terrein. In samenwerking met de gemeente Schiedam wordt het asfaltmengsel deze week voor de eerste keer door Gebr. Van Kessel in de praktijk toegepast op een parkeerterrein van sportcomplex Thurlede. De gemeente Schiedam zocht voor het terrein naar de meest groene oplossing die mogelijk was en kwam zo uit bij dit mengsel.