Categorie: inzameling | Gepubliceerd: 14 september 2018

Rova geeft met app geeft inzicht in gedrag afvalscheiding

Rova begint komende dinsdag 18 september in Zwolle en Raalte met de proef 'Afval bewust'. Een vernieuwde app geeft deelnemers inzicht in hun afvalscheidingsgedrag.

Door de deelnemers bewust te maken van hun gedrag en ze tips te geven waarmee ze restafval kunnen voorkomen, hoopt het afvalbedrijf de hoeveelheid restafval terug te kunnen dringen. Behalve persoonlijk inzicht zoals het aantal stortingen dat ze doen, biedt de app hen de mogelijkheid om de ondergrondse container te openen.

Melding via app over afval scheiden

Deze proef voert Rova uit samen met de gemeenten Zwolle en Raalte en de Rijksuniversiteit Groningen. In Zwolle kunnen de inwoners van de wijk AA-landen meedoen, in Raalte geldt dit voor alle bewoners van hoogbouwlocaties. “Elke keer wanneer een deelnemer restafval naar de ondergrondse container brengt, krijgt hij een melding over afval scheiden op zijn telefoon”, vertelt projectleider Rik Hardenberg. “Dat kunnen tips zijn over beter scheiden, maar ook informatie over hoe vaak afval is weggebracht in vergelijking met vorig jaar.” Omdat verschillende methodes worden getest, krijgt niet iedere deelnemer dezelfde informatie te zien.

De proef loopt tot 18 maart 2019. Samen met de betrokken partijen wil Rova uitzoeken wat het best helpt om het restafval te verminderen. In totaal doen zo’n 7.250 huishoudens mee, waarvan zo’n 6.000 in Zwolle. Alleen smartphones met een zogeheten NFC-chip kunnen aan deze proef meedoen. Zo’n chip wordt ook gebruikt bij vervoersbewijzen, zoals de OV-chipkaart, en bij contactloos betalen.

Meer weten over N.V. ROVA Holding?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website