Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 23 oktober 2018

Ikea gaat producten maken van plastic zwerfafval

Meubelwarenhuis Ikea wil plastic zwerfafval in oceanen tegengaan. Daarom heeft ze zich aangesloten bij NextWave Plastic, een initiatief dat als doel heeft om van plastic zwerfafval consumptiegoederen te maken.

Eind volgend jaar verwacht het bedrijf de eerste prototypen gemaakt van plastic zwerfafval klaar te kunnen hebben. “De gevolgen van plastic vervuiling zijn ernstig en we willen graag bijdragen aan een oplossing”, laat Ikea-duurzaamheidsmanager Lena Pripp Kovac weten. “We hopen dat onze deelname aan NextWave Plastic leidt tot nieuwe lessen en nieuwe innovaties. Daarnaast hopen we dat we andere bedrijven kunnen inspireren om ons voorbeeld te volgen.” Vorig jaar kondigde Ikea al aan dat in 2020 al haar producten recyclebaar moeten zijn, met een volledig circulaire keten als einddoel.

Ook HP, dat zich bij dit initiatief heeft aangesloten, richt zich al langer op het tegengaan van plastic zwerfafval in oceanen. Zo is het sinds 2016 lid van de First Mile Coalitie, een project waarin Haïtianen plastic flessen inzamelen om dit te laten recyclen waarna HP hiervan originele inktpatronen maakt. Inmiddels heeft het technologiebedrijf 250 ton plastics uit Haïti gekocht. “Samen met de industriële leiders van andere sectoren willen we barrières aanpakken en andere bedrijven betrekken bij onze zoektocht naar een oceaan die vrij is van plastic. Het is onze verantwoordelijkheid om stappen te nemen om de plastic vervuiling te reduceren”, zegt Stuart Penn HP-directeur supplychain.

Verenigde Naties

NextWave Plastic bestaat sinds 2017 en werd opgericht door Dell Technologies en Lonely Whale als onderdeel van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN. Ook bedrijven als Herman Miller, General Motors, Trek Bicycle en Interface zijn lid van dit initiatief.

Gerelateerde artikelen