Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 20 november 2018

N+P start bouw productiefaciliteit voor Subcoal in VK

Het Limburgse N+P is gestart met de bouw van een productiefaciliteit in Teesside in het Verenigd Koninkrijk. Vanaf juli 2019 moeten daar Subcoal-pellets geproduceerd worden.

Subcoal.pngSubcoal is een alternatieve brandstof uit afvalstoffen.

In Teesside wil N+P 187,5 kton Subcoal-pellets per jaar produceren uit 250 kton niet-recyclebaar afval. De pellets zullen onder andere opgestookt worden in een energiecentrale in Uskmouth, Wales. Simec Atlantis Energy (SAE), een bedrijf waarmee N+P sinds enkele maanden in een joint venture zit, kocht deze kolencentrale eerder dit jaar en zal de centrale ombouwen zodat deze in 2021 voor 100 procent over kan op Subcoal-pellets.

De omgebouwde kolencentrale zal uiteindelijk bijna 1 Mton aan Subcoal per jaar verbruiken. Dat betekent dat N+P de komende jaren naast de productiefaciliteit in Teesside, nog eens drie faciliteiten voor de productie van Subcoal zal bouwen.

Volgens N+P lonkt echter niet alleen in het VK razendsnelle groei. Ook in andere landen zou er interesse zijn in een uitrol van het Subcoal-concept.

Subcoal

Subcoal-pellets kunnen worden toegepast als brandstof in energie-intensieve industrieën zoals cementovens of elektriciteitscentrales. Door de inzet van deze alternatieve brandstof besparen deze industrieën op de energiekosten en kunnen jaarlijks miljoenen kilo’s fossiele brandstof zoals steenkool worden vervangen, wat bijdraagt aan een reductie aan CO2-emissies.

Het Subcoal-concept werd in 1998 ontwikkeld door DSM, maar pas in 2010 voor het eerst op grote schaal toegepast. Sinds de betrokkenheid van N+P in 2013 heeft het concept zich verder over de wereld ontwikkeld.

Meer weten over N+P Group B.V.?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website