Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 04 december 2018

Suez en EES stappen in recycling turbinebladen

Suez en Extreme Eco Solutions hebben een oplossing ontwikkeld voor de recycling van afgeschreven turbinebladen van windmolens in Flevoland. Het moeilijk te recyclen composiet wordt toegepast in stoeptegels.

windmill-932125_1280.jpgEén windmolen is goed voor 300 vierkante meter bestrating, denken Suez en EES.

Turbinebladen bestaan voor een groot deel uit composiet. Deze glasvezelversterkte kunststof is licht, sterk en heeft een lange levensduur. Daarom wordt dit materiaal veel toegepast bij grote constructies zoals windturbinebladen, scheepsrompen en treintoestellen. Nadeel is dat het materiaal zeer lastig te recyclen is. Het gevolg is dat het materiaal nog vaak op een niet-duurzame wijze met het restafval wordt verbrand of gestort. Tot voor kort had in Nederland alleen recycler Demacq een recyclingoplossing voor de turbinebladen. Nu veel oudere windmolens de komende jaren worden voorzien van nieuwe installaties, komen Suez en EES echter ook met een oplossing voor hoogwaardige recycling van afgeschreven turbinebladen.

Samenwerking

Het Groene Brein - een organisatie die duurzame projecten stimuleert door wetenschappers en organisaties te verbinden - bracht Suez in contact met EES. Deze startup heeft een oplossing ontwikkeld om de turbinebladen te verkleinen en het overgebleven composiet te verwerken tot hoogwaardige (sier)tegels en bestrating. Samen met Provincie Flevoland werken de partners aan een pilot om tot een concreet commercieel succesvol product te komen. Suez verzorgt de aanvoer, het transport en de verkleining van het materiaal, EES produceert de tegels. Vanuit het Platform Circulair Flevoland, dat ondernemers ondersteunt in het succesvol maken van circulaire initiatieven, gaan Suez, EES en Provincie Flevoland samenwerken om deze nieuwe keten verder te ontwikkelen.

Eindeloos recyclebaar

Begin volgend jaar leggen de partners een demonstratiepad in Flevoland aan met (stoep)tegels gemaakt van 85 procent composiet en 15 procent ander materiaal. Daarbij geldt dat één windturbine goed is voor 300 vierkante meter aan bestrating. De tegels ogen hetzelfde als reguliere tegels, maar ze zijn vijf keer zo licht én volledig en eindeloos recyclebaar. Met name dat gewicht is interessant voor bijvoorbeeld gebruik op parkeerdaken en daktuinen.

Sebastiaan Verheijen van EES is al enkele jaren bezig met het zoeken naar een oplossing voor de verwerking van composiet: “Na een uitvoerig proces is het ons gelukt om een techniek te ontwikkelen, waarmee we de glasvezelversterkte kunststof kunnen verwerken tot stenen met zeer gunstige eigenschappen. Ik had al contacten met Suez en die verliepen altijd heel goed. Daarom was Suez ook hierin een logische en betrouwbare partner om het product echt uit te gaan rollen. We zijn nu zelfs in staat om het composiet te verwerken tot vensterbanken, keukenbladen en grafstenen. Bovendien kunnen we de stenen weer terugnemen en vrijwel eindeloos opnieuw recyclen.”

Circulaire oplossingen

Paul Valster, directeur New Business bij Suez, noemt de samenwerking een mooi voorbeeld van hoe Suez in co-creatie met partners komt tot concrete producten van gerecycled materiaal. “Op deze manier zetten we ons in voor een circulaire economie, waarin grondstoffen telkens opnieuw in productie- en consumptieketens worden teruggebracht. Zeker omdat we op korte termijn een hausse aan turbinebladen van windmolens verwachten, is deze duurzame oplossing meer dan welkom.”

Meer weten over SUEZ Recycling and Recovery Netherlands?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website