Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 04 december 2018

Auping en DSM-Niaga ontwikkelen circulair matras

Na een jaar puzzelen zijn Auping en DSM-Niaga erin geslaagd een compleet circulair matras te ontwikkelen. Elk onderdeel van het nieuwe modulaire ontwerp is eenvoudig te scheiden van de rest en is volledig recyclebaar voor hergebruik in een nieuwe matras.

auping1925_tc_forweb.jpgElk onderdeel van het modulaire ontwerp is  recyclebaar voor hergebruik in een nieuwe matras.
Foto: Auping

Het modulaire ontwerp bestaat uit zes componenten: de tijk, comfortlaag, pocketveren, vilten bodem, ritsen en biezen. Deze worden bij elkaar gehouden door garen en een omkeerbaar hechtsysteem. Alle onderdelen kunnen eenvoudig afzonderlijk vervangen en gerecycled worden.

In Nederland alleen al worden elk jaar ongeveer anderhalf miljoen matrassen weggegooid. In Europa zijn dit er zelfs 35 miljoen en in de Verenigde Staten 20 miljoen. Doordat producenten van matrassen steeds meer interesse hebben in recyclen, is de vraag naar circulaire ontwerpen met minder verschillende materialen en nieuwe manieren om de diverse lagen op omkeerbare wijze te verbinden toegenomen.

Zoektocht

Auping begon de zoektocht naar een circulair ontwerp voor een matras ruim een jaar geleden met DSM-Niaga, een joint venture van DSM en start-up Niaga. Die presenteerde een jaar eerder al een technologie om op commerciële schaal volledig recyclebare tapijten te produceren. Een belangrijke vinding, want jaarlijks belanden wereldwijd miljarden kilo’s tapijt op stortplaatsen of in verbrandigsovens omdat ze lastig te recyclen waren. Nu draagt de joint-venture dus ook zijn steentje bij aan een circulaire oplossing voor matrassen.

De eerste circulaire matrassen van Auping worden nog voor het einde van het jaar in gebruik genomen door Landal GreenParks.