Categorie: beleid & uitvoering | Gepubliceerd: 07 december 2018

Amsterdammers scheiden te weinig afval

De gemeente Amsterdam haalt de doelen niet, die zijn gesteld rond afvalscheiding. In 2020 zou 65 procent van het huishoudelijke afval gescheiden moeten zijn, maar uit tussenresultaten blijkt dat dit niet haalbaar is.

20171007_171532.jpg
Gescheiden inzameling gaat in Amsterdam niet snel genoeg.

Dat schrijft wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) in een brief aan de gemeenteraad. De tegenvallende resultaten komen volgens haar doordat het lastig is de inwoners van Amsterdam zo ver te krijgen dat ze daadwerkelijk hun huishoudelijk afval scheiden. Daarnaast heeft het plaatsen van inzamelvoorzieningen vertraging opgelopen. 

Plastic en textiel

In het jaarboek 'Amsterdam in cijfers', dat het gemeentelijke onderzoeksbureau OIS eind november publiceerde, werd al gemeld dat de gescheiden afvalinzameling in de hoofdstad voor verbetering vatbaar is. Vooral plastic en textiel komen vaak nog bij het restafval terecht. Bij plastic gaat het om 92 procent en bij textiel om 79 procent dat bij het restafval belandt. Van het glas komt ongeveer de helft (52 procent) in de glascontainer terecht. 

Met een nieuw beleidsplan voor 2020-2025 wil wethouder Van Doorninck inzetten op een afvalbeleid waarbij de focus ligt op het voorkomen van afval en het hoogwaardig verwerken van afval.