Categorie: communicatie | Gepubliceerd: 10 januari 2019

Vooral jongeren willen afval in 2019 beter scheiden

Bijna 30 procent van de Nederlanders jonger dan 30 jaar heeft zich voorgenomen afval dit jaar beter te scheiden. Het schort echter vooral onder deze doelgroep nog wel eens aan kennis over afvalscheiding.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Suez onder ruim duizend Nederlanders over hun afvalproductie en -scheiding rond de feestdagen. Bijna driekwart van de Nederlanders van 30 jaar en ouder geeft aan afval op de juiste manier in te zamelen. Hoewel 60 procent van de Nederlanders aangeeft in de periode rond Kerst en Oud & Nieuw meer afval te produceren dan normaal, blijft 7 op de 10 het afval apart inzamelen.

Lastig afval

We gooien eind december voornamelijk meer plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (pmd) weg. Daarnaast moet bijna de helft van de Nederlanders een keer extra naar de glasbak. Er is een aantal afvalsoorten dat tijdens de feestdagen als lastig wordt ervaren. Nederlanders weten niet goed wat ze aan moeten met (kapotte) kerstversiering, oliebollen(frituur)vet en de opvulsliertjes in een kerstpakket. Met voedselresten weten we dan wel weer raad. Driekwart van de Nederlanders kookt in de dagen na Kerst en Oud & Nieuw met restjes.

Regifting

Wat betreft alternatieven om minder afval te produceren tijdens de feestdagen staan Nederlanders vooral open voor regifting en het hergebruiken van kerstversiering. Vier op de tien Nederlanders vindt regifting – een cadeau waar je niet zo blij mee bent geven aan een ander - een goede manier van afvalbeperking. Meer dan de helft ziet het hergebruiken van kerstversiering als oplossing, bijvoorbeeld door kerstversiering te ruilen met vrienden of familie of naar de kringloopwinkel te brengen. Alternatieven als de adoptie-kerstboom en cadeaus inpakken met gebruikt cadeaupapier zijn minder populair.

Voornemens

Nu de feestdagen voorbij zijn, gaan Nederlanders verder met het apart inzamelen van afval. Driekwart geeft aan hun afval op de juiste manier te scheiden. Koploper is oud papier: 9 op de 10 zamelt deze afvalsoort apart in. Daarna volgen glas, textiel en pmd. Gft wordt het minst apart aangeboden. Onder Nederlanders geeft 64 procent aan één of meerdere goede voornemens voor 2019 te hebben op het gebied van afval. De goede voornemens die het meest genoemd worden zijn minder overbodige producten te kopen die toch in de afvalbak verdwijnen, en geen producten van wegwerpplastic meer aan te schaffen.

Kennis ontbreekt

Nederlanders vinden afval scheiden belangrijk, maar in de praktijk ook lastig. Hoewel driekwart hun afval op de juiste manier denkt te scheiden, lijkt de juiste kennis soms te ontbreken. Maar liefst 87 procent is er niet van op de hoogte dat producten van wegwerpplastic bij het restafval horen en niet in de pmd-bak. Ook denkt 90 procent dat een kapot wijnglas in de glasbak hoort, terwijl ook hier het restafval de juiste bestemming is. Bovendien geeft 60 procent aan weleens iets bij het gewone huisvuil te gooien wat er niet hoort. Vooral onder jongeren schort het aan kennis over afvalscheiding. 80 procent gooit weleens iets ‘verkeerd’ weg, tegenover slechts 44 procent van de Nederlanders van 60 jaar en ouder.

Meer weten over SUEZ Recycling and Recovery Netherlands?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website